nedeľa 14. septembra 2014

Milý denníček 14.9.

Vítam ťa.

Tak a mám to za sebou. SOM TRÉNER! A nie len taký hocijaký :D (tu si spomínam na scénku z filmu "S tebou ma baví svet" pri kadibúdkach- "nebola to len taká obyčajná búdka, bola to kadibudka! ") ale kondičný! To je vysvetlenie mojej poslednej nečinnosti na blogu či facebook-u, za ktorú sa ospravedlňujem. No posledný týždeň bol pre mňa skutočne veľmi hektický. Ale všetko pekne po poriadku. Hneď chcem touto cestou pozdraviť Moniku  (známa blogerka) a Peťa (môj dobrý kamarát zo Zvolena), ktorí sa zúčastnili Spartana na Donovaloch, Oblasť Donovaly je niekoľko kilometrov od môjho rodného Ružomberka a oba víkendy som cez ne cestovala o 6 ráno (mimochodom vstávala o 4 ) do Banskej Bystrici. A pravdu povediac... keď som videla ten terén, splnenú upršanú predpoveď počasie... nezávidela som im :D ... Preto majú oni aj všetci zúčastnení môj obdiv.... chcelo to kus odvahy, ale ešte viac bláznovstva :D ... btw... Monika dúfam, že sa ti u nás páčilo :)





Minulý víkend 6. až 7.9. sme sa venovali všeobecnej- viac teoretickej časti, nášho školenia. Začali sme prvou pomocou, základnými vedomosťami z anatómie a fyziológie človeka. Pokračovali sme biomechanikou, psychológiou športu, pedagogikou športu, diagnostikou trénovanosti, základmi rozvoja silových a rýchlostných schopností a základmi kondičného tréningu. Už prvý deň ma začalo hrýzť svedomie- to som bola naozaj tak tupá a šla som študovať politológiu, keď v biológii som počas štúdia na gymnáziu nemala horšiu známku ako 2? :D No hold, takto to dopadne, keď človek počúvne rozum (a rodičov) a nie hlas srdca. Takže hlavu o stôl si budem trieskať aktívne ešte pár dní. Potom už len príležitostne počas zvyšku môjho života, keď si na tento fakt spomeniem :D .

Celý kurz je robený tak, aby sme vedeli zlepšiť fyzický (samozrejme aj psychický) stav športovca či amatéra. Samozrejme, ja pochybujem, že sa do mojich rúk zverí celá hokejová reprezentácia, aby som zlepšila ich akceleračnú rýchlosť na lade :D Najviac ma oslovila fyziológia človeka ale aj fyziológia cvičení, človek je dokonalý tvor, všetko do seba zapadá ako súčiastky na Pražskom Orloji... vypadne jedna skrutka a je to v riti   keli.

Veľa do seba mala aj psychológia športu. Tu som bola veľmi prekvapená, že to aký sme typ osobnosti sa prejaví aj na našom výkone v športe. Napríklad taký sangvinik je výbušný typ, extrovert. Od neho nečakajte, že keď ho dáte bežať na bežiaci pás vám bez hundrania a snahe meniť rýchlosť či aspoň sklon, odbehne aspoň tých 20 minút. Pri ňom sa musíte vždy vynájsť a vedieť ho motivovať, prečo by mal vydržať pri nižšej tepovke cvičiť. Zaujímavá je aj dĺžka regenerácie, ktorá sa odvíja od typológie osobnosti športovca. Ostaňme pri sangvinikovi- rýchlo sa naserie  nahnevá, no o pár minút si na zvadu ani nespomenie. Rovnako je to aj s jeho pripravenosťou na ďalší výkon, so záťažou sa rýchlo vyrovná, rýchlo sa dá opäť dokopy a rovnako rád uvítaná aj zmeny v tréningovom procese. Samozrejme tak ako nikto z nás nie je rodený mezomorf, tak ani nikto z nás sa nerodí ako dokonalý flegmatik. Na tomusí brať tréner ohľad, a prvé tréningy spoznať svojho klienta nie len po fyzickej stránke, ale aj po tej psychickej.
Z hľadiska fyziológie ma zaujal najmä biorytmus človeka. No opäť je to zidealizovaný pojem. Niekto môže byť ranný typ, niekto nočný... Na tejto prednáške som tiež spozornela, keď prišla reč na svalové vlákna. Opäť sa mi potvrdila moja stará dobrá stredná cesta- treba rozvíjať všetko. Kulturisti chcú mať kopec rýchlych svalových vlákien II. typu, ale zabúdajú že aj pomalé svalové vlákna I.A sa podieľajú pri práci s činkou. No pomalé vlákna sú vlákna vytrvalostné, ktoré treba trénovať kardiom.
Veľa zaujímavostí som sa dozvedela aj o anaeróbnom prahu, ako ho posunúť, čo je to VO2 max,, pri ktorej aktivite prebieha glykolýza a kedy lipolýza... Proste samé zaujímavé veci pre fanatika ako som ja :D
V sobotu aj v nedeľu sme sa vybrali aj do posilovne, ukázali sme princíp core tréningu. Faktom je, že core tréningom neposilňujeme naše brušáky, ale náš hlboký stabilizačný systém, môžeme si predstaviť ako nejaký opasok okolo nášho trupu. Okrem toho sme si ukázali prácu s medicimbalom, ja som si zopakovala atletickú abecedu, či spôsoby trénovania štartu pri behu.

Druhý víkend 13.- 14.9. bol už viac praktický. V telocvični sme strávili o mnoho viac času. Venovali sme sa regenerácii, výžive, suplementácii, rozvoju vytrvalostných schopností a princípom kondičnej prípravy. Pri rozvoji pohybových schopností bolo pre mňa novinkou, že  počas nášho života prebiehame istými senzitívnymi obdobiami, kedy je najvhodnejšie trénovať danú pohybovú schopnosť. Napríklad deti vo veku 7.-10. rokov budú najlepšie reagovať na tréning rýchlostných schopností. Do veku 17. rokov sa prirodzene rozvíjajú už iba silové schopnosti, toto môžeme označiť ako posledné senzitívne obdobie, ďalší progres už nebude od prírody, ale naopak prím získa tréning a rôzne metódy na zlepšenie tej ktorej pohybovej danosti :) či sily, rýchlosti alebo vytrvalosti.
Pri výžive sme všetci krútili hlavou. Profesor nám hneď na úvod uviedol, že tieto informácie sú odporúčania všeobecnej literatúry, nestotožňuje sa so žiadnou diétou, ale jeho úlohou je nám podať to, čo sa píše v knihách a v odbornej literatúre, Tá káže pravidelne raňajkovať. Najvhodnejšia voľba je pohár džúsu, 60g cereálii, šálka mlieka, banán, tak aby sme prijali 2000 KJ hneď z rána, pokiaľ nemáme čas na prípravu správnou voľbou môže byť aj trojuholník pizze, či 2 rožky a mlieko. Ja ako fitnesska si takéto raňajky nemôžem dovoliť, ale ak ide o kondičnú prípravu cyklistu tak i 2000 KJ je pre neho málo, lebo na takej Tour de France spáli za deň aj 25 000 KJ. Stravovanie športovcov, ktorých je prvoradým cieľom vyhrať a podať najlepší výkon je iné, ako keď sa stravuje kulturista- na pódiu nikoho nezaujíma, že benčne aj 200kg, tam ide o estetiku.

V telocvični sme si ukázali dynamický strečing. Na tento som veľmi tešila. Nie je to také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá. A veru i ja som pri niektorom cviku stratila rovnováhu. Dynamický alebo statický strečing zohrávajú dôležité miesto v tréningovom režime každého jednotlivca. Rovnako ako kompenzačné cvičenia na vyrovnanie disbalancií. Práve na týchto hodinách som si uvedomila, že v maličkostiach tkvie úspech celej prípravy. Že netreba len robiť mŕtvoly do skapania, a byť rada, že som rada :D ... "však mŕtvola mi posilní celý chrbát"... ale prdlajs borovú! Cvičením vo fitness centrách posilníte síce svalové skupiny a spôsobite hypertrofiu svalov, ale to nestačí! Ľudské telo nie sú len kĺby, kosti a svaly. Existujú napr. aj vnútorné svaly, svalové snopce a snopčeky, šľachy,... to všetko sa podieľa pri sile, koordinácii či rýchlosti pohybu... Ja síce môžem mať aj dokonalú techniku mŕtveho ťahu, no aj napriek nej, a cvičeniu už niekoľko rokov, mám vykrivenú chrbticu, čo vidím v zrkadle pri cvičení ramien-  napr. keď upažujem mám ľavé rameno vyššie... musím použiť iný uhol v lakti a tiež celý ramenný kĺb dať viac dopredu, aby som zapojila predné deltoidy a nie trapézy...
Spomenula som pojem technika. Tu nám vyučujúci zdôraznil úlohu panvy. Drvivá väčšina návštevníkov fitness centier robí práve tu chyby. Pri "planku" ju majú zle položenú, vo výpadoch im lieta ako včielka Maja. A pri tom správnym podsadením panvy aktivujeme tie svaly, ktoré aktivovať máme- v prípade planku je to vnútortný stabilizačný systém, v prípade výpadov gluteály :)

Tak a to je asi aj na dnes všetko :) Mala som nehoráznu potrebu sa s vami podeliť aspoň o niečo, čo som sa dozvedela :) V školeniach plánujem pokračovať. Najmä čo sa týka strečingových metód a vzpieračských technikách. Kurz kondičného trénera odporúčam všetkým fanúšikom športu, či už ste hobby športovec alebo profesionál, lyžiar alebo skateboardista. Školenie vedie Slovenská asociácia kondičných trénerov na Univerzite Mateja Bellu v Banskej Bystrici- klik tu.  Dúfam, že vás článok neunavil a došli ste až sem. Prajem vám krásnych pár posledných hodín víkendu :)

3 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Ďakujem. Verím, že čoskoro to pretavím aj do praxe :)

      Odstrániť
  2. gratulujem ku kurzu a ano spartan na donovaloch bola cisto blatova zabavka :D ale co clovek nespravy pre dokoncenie trifekty :D este ze donovaly su od bystrice tak blizko

    OdpovedaťOdstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.