sobota 7. júna 2014

Nenudné kuracie nugetky na "slaninke"

Aojte!

Ako ste si mmohli všimnúť aj na facebooku (kliknite tu ), i ja som podľahla bezkalorickému vareniu Walden Farms. Tento týždeň ma navyše potešili tým, že otvorili konečne aj stránku pre Slovensko. ( mňa potešili, moje tehličky potešili, len si to musím nejak vyžehliť u kreditky :D ) Rozmýšľala som ako ešte inak použiť ich výrobky. Nemám rada nudu (kto by aj mal však? :D) a zvlášť nie u jedla, preto som sa pustila do experimentovania s ich dresingami. Myslím si, že obyčajné poliatie omáčkou je presne to, čo neznášam= nudné. Okrem toho chcem využiť plný potenciál produktov od Walden Farms, ktorý v sebe skrývajú.

Tento krát som sa rozhodla obetovať Creamy Bacon dressing. Mala som síce nasrané  plno v gaťoch :D... veď viete, toooľkáá škoda ak by to nakoniec celé skončilo v záchode. Hold, kuchárske experimenty nesú zo sebou aj takéto riziko. Chválabohu, nič som nemusela splachovať, práve naopak, svoju kuchárku som rozšírila o ďalší skvelý recept. Inšpirovala som sa v našej rodine obľúbeným spôsobom prípravy kuracích pŕs, kde by sme normálne použili majonézovú omáčku. Pri tejto príležitosti som si pozrela aj koľko by som prijala energie a nezdravých ingrediencií, ak by som použila majonézu. Môj malý výskum nájdete na konci článku.


Čo budeme potrebovať?
kuracie prsia
3L Walden Farms Creamy Bacon
soľ a čierne korenie podľa chuti
1L škrobu
1 celé vajce

Pripravíme si suroviny na marinádu.



Kuracie prsia nakrájame na rezance. Polejeme ich omáčkou Creamy Bacon(množstvo záleží od toho, koľko mäsa chcete pripraviť), rozbijeme 1 vajíčko, pridáme škrob, osolíme, okoreníme a všetko spolu dobre premiešame. Necháme 1 hod. v chladničke. Následne opekáme, môžete aj nemusíte pridávať olej, záleží od kvality vašej panvice. Ja mám nepriľnavú, no i napriek tomu som tam strekla troška olivového oleja.

VOILA! V mojom podaní- kuracie nugetky v zeleninovom šaláte, ktorý som si dochutila rovnakým dressingom (POZOR! používajte ho opatrne, ak to s ním preženiete, pokazíte si chuť) Moja rodinka (v tradičnom podaní s majonézou) tieto prsia nakrája na rezne, na tanieri ich podávajú s ryžou a opekanými zemiakmi. Samozrejme nemôže chýbať kompót či zavárané uhorky. Preto rovnako i tieto nugetky môžete podávať spolu s ryžou, ktorú jemne prelejete dressingom Creamy Bacon. Ďalšou možnosťou je pripraviť si z nich zdravú desiatu do školy (celozrnná bageta+ nugetky+dressing+zelenina) alebo ich skrútiť do celozrnného wrapu. Fantázie sa medze nekladú. 

SÚBOJ MAJONÉZA vs. WALDEN FARMS

Zloženie majonézy: 
Rastlinný olej, voda, pasterizovaný vaječný žĺtok (3% hm.) – z vajec z podstielkového chovu, ocot, cukor, horčica,(voda, horčičné semená, ocot, jedlá soľ, koreniny, aróma), jedlá soľ, aróma antioxidant (calcium disodium EDTA), farbivo (beta-karotén). Vyrobené z pasterizovaných vaječných žĺtkov. Bezgluténová. 

Nutričné hodnoty:
Kalorie: 680 kcal
Bílkoviny: 0,6 g
Sacharidy: 3 g
Tuky: 74 g

Majonézu nejem už niekoľko rokov. Nekupujem ani majonézové šaláty. Zloženie tejto (značku neuvádzam) je celkom "dobré". Vyberala som schválne tú najkvalitnejšiu, aby som nebola obvinená zo zavádzania pre použitie lacnej značky. Som ale toho názoru, že väčšina bežných ľudí v obchode väčšinou aj tak siahnu po lacnejšej variante, v ktorej je zoznam použitých prísad omnoho dlhší. Ja by som nesiahla ani po tejto, keď že  neviem, aký rastlinný olej je použitý. Okrem olivového oleja, iné rastlinné oleje neodporúčam. Pri vyšších teplotách oxidujú a sú rakovinotvorné. "Nevonia" mi tiež nízke % žĺtok. No v súčasnosti v obchodoch už viac ako 3% nenájdete v žiadnej majonéze. Čo je veľmi smutné, lebo niekto mi raz vravel, že v časoch minulých museli mať majonézy istý (nespomeniem si aké to bolo číslo, ale o mnoho väčšie ako sú tie 3%) minimálny obsah žĺtok, inak to nemohlo mať na trhu pomenovanie "majonéza". Samozrejme, nemohli zabudnúť pridať cukor, aby si zákazníkov omotali okolo prsta. Nečudujem sa, že dnes ľudia bažia po sladkom, keď svoje telo naučili stálemu prísunu cukru. PRETO ČÍTAJTE OBALY! VYHÝBAJTE SA VÝROBKOM S CUKROM. Troška som si očekovala skratku EDTA. V skutočnosti sa za ňou skrýva E385, čo je konzervant. 

CREAMY BACON WALDEN FARMS

Zloženie:
trikrát filtrovaná pitná voda, jablkový ocot, biely ocot, dijónska horčica, prírodné ochucovadlá, rastlinná vláknina, soľ, sójové kúsky imitujúce slaninu, korenie, prírodná údená aróma, potravinárske farbivo, sukralóza, xantanová guma, benzoát sodný 

Nutričné hodnoty(výrobca uvádza na porciu, čo je 30 ml):
Energická hodnota: 3 kcal
Bielkoviny: 0,145 g
Sacharidy: 0,5 g
Tuky: 0,1g 
Sodík: 0,2g 

Moja kritika tohoto výrobku bude smerovať k použitiu benzoátu sodného. Dočítala som sa, že v bežných množstvách, ktoré sa používajú v potravinárskom priemysle, je pre ľudský organizmus neškodný. Výrobcom slúži ako konzervant. Silný odporcovia náhradných sladidiel sa asi nepotešia pridanej sukralóze. Tú som som tiež naštudovala. Opäť sú tu dva tábory: pre a proti. Ja osobne sukralózu používam. Nebolí má z nej hlava, nemám tráviace ťažkosti, čo nemôžem povedať v prípade ak by som sladila aspartamanom. Po prečítaní všetkých článkov si myslím, že sukralóza je svojím zložením asi najmenším zlom z radu náhradných sladidiel. Do karát jej nahráva aj jej "prírodný" charakter, vyrába sa totiž z cukru. (preto po jej konzumácii nemáte v ústach nepríjemnú chuť ako pri iných sladidlách) Vždy si však poviem, že radšej nejaký miligram sukralózy (je niekoľko krát sladšia ako cukor ) než 3 lyžice cukru. Svetlou stránkou dressingu je najmä jeho energetická hodnota. Takmer 0 g zo všetkých makroživín neublíži mojej postave, ba čo viac, nakŕmia sa bruško, mlsný jazýček aj oči. Po jedle nemám ťažobu v žalúdku, necítim sa unavená, nenafukuje ma. Keďže som alergická na mlieko a zároveň som zo svojho jedálnička vylúčila aj glutén, sú tieto výrobky pre mňa spásou. Bohužiaľ, ľudia ako ja (alergici alebo tí čo chcú zdravo žiť) nemajú moc na výber, v obchodoch dostať len dressingy s obsahom mlieka a zahustené múkou. 

Takže toľko moje postrehy. Pokiaľ máte aj vy nejaké skúsenosti s výrobkami Walden Farms, pridajte svoj komentár pod článok. Veľmi rada vyskúšam aj iné výrobky :) 


2 komentáre:

  1. Walden farms je zajímavá značka, ale nic pro mě, věřím jen opravdovému jídlu. Ale pokud to člověku pomůže a ukojí chutě, tak proč ne, to záleží na každém jedinci.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Walden Farms funguje v USA už od roku 1972. no veľký buuum zažíva až teraz. Súvisí to asi aj s vlnou fitness životného štýlu. Otázkou ale je, čo je dnes skutočné jedlo?

    OdpovedaťOdstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.