pondelok 27. novembra 2017

Ako nevynechať už žiadny tréning či hodinu španielčiny?

Prajem krásny deň...


...pretože viem, že niekedy to nie je o ružových zajačikoch, jednorožcoch a žiariacej dúhe. Niektoré dni sú skutočne pochmúrne, sme bez energie, chýba nám elán a naše pekné tváričky opustil úsmev. Vtedy je naozaj ťažké prinútiť sa vstať z postele, nie to ešte ísť na tréning, dopísať seminárnu prácu či dať si svoju hodinku španielskeho jazyka. Stačí pri tom len nasledovať pár krokov, a vy sa ani nenazdáte, a už budete pri poslednej série drepov, resp. dopisovať záver vašej seminárky. V tomto článku sa s vami podelím s mojím návodom, ako nevynechať už nič viac vo vašom "to-do" liste.



Plán

To, čo nemáte v diári, nemôžete zmeškať, no nie?! Pokiaľ si nenaplánujete, že pondelok, stredu a v piatok  o 17:00 sa budete učiť štrikovať, tak vlastne ste nič nevynechali, ak to neurobíte. Je to ako v škole pred písomkou: "Nič nebude, nedohodli sme sa!"  😅 Plánovanie je veľmi dôležité, a to nie len pre manažérov. Vytvorte si preto rozvrh s aktivitou, ktorá je pre vás dôležitá, a chcete sa jej venovať, aj keď vám práve chýba motivácia.
Nemusí ísť pri tom len o dlhodobé aktivity, ako sú napr. tréningy, ale váš diár môžete vypĺňať činnosťami, ktoré sú pre vás momentálne tými dôležitými. Pomaly tu máme skúškové, a nič vám nepomôže ho prežiť ľahšie ako poctivá a systematická príprava. Máte o 2 týždne náročnú skúšku? Viete, čo robiť- vyhraďte si dni a čas, kedy sa budete venovať len a len učeniu. Pomôže vám to v maximálnom sústredení sa, a rovnako aj v maximálnom oddychu. Viete totiž, že vo svojom voľnom čase sa nemusíte zaoberať systémom eukaryotických jednobunkovcov, pretože teraz nie je "na to ten správny čas".

Rituál

Keď už ste si vytvorili rozvrh s vašou činnosťou, môžeme sa posunúť o ďalší stupienok ďalej. Nazvyme to mikroplánom, plánom vášho plánu. Na mysli mám "kvázi-rituál", ktorý vás naladí na tú správnu vlnovú frekvenciu, a vy už budete pripravený na to, čo bude po ňom nasledovať. Ponúknem vám môj rituál pred každým tréningom:
Cvičím prevažne ráno. Takže budík na 5:58 som nemenila už dva mesiace. Vstať, gumička do vlasov, záchod, zuby, voda a suplementy, voda na kávu, obliecť sa, postlať posteľ, zaliať kávu, rozmiešať proteín, odlomiť si z horkej čokolády (áno pred tréningom jem 15g horkej čokolády 😅  ), nahádzať jedlo do myfitnesspalu, pozrieť instagram a ísť.
Keď sa idem učiť je to podobné: urobiť kávu, urobiť čaj, obliecť si tepláky, gumička do vlasov, vypnúť sociálne siete, preniesť si notebook na posteľ, upratať stôl, rozložiť po ňom papiere, pohodlne sa usadiť na posteľ, nastaviť časovač na 20 min. (po ktorých si dám 5 min. pauzu) a začať.
Čím detailnejší váš rituál bude, tým lepšie. Jeho forma, záleží len na vás, na vašom charaktere. Pre niekoho to môže skutočne predstavovať "rituál", kedy sa usadí a medituje, vizualizuje si každý cvik v tréningu, predstavuje si seba ako bez váhania odpovedá na testové otázky, alebo sa stíši a pomodlí sa, požiadala Boha (či inú osobnú Vyššiu moc) o pomoc.

Postupnosť krokov

Ako som sa už zmienila, detailnosť krokov v rituále je veľme dôležitá. Keď máme svoje dobré dni, tak náš rituál robíme automaticky, a už sa tešíme na recitovanie básničky v španielčine. Avšak, ako vieme, život nie je vždy ľahký. Počas tých horších dní nám práve pomôže sústredenie sa na drobné kroky v našom rituále, ktoré nevyžadujú toľko úsilia.  Dnes máte tréning nôh, vás bolí hlava, nechce sa vám, chýba vám motivácia a vôľa. Nemyslite na tréning! Myslite na tie maličké ciele, ktoré vás dovedú k víťaznej páske, "Teraz si spravím kávu. Idem si zatiaľ umyť zuby. Obliekam si športové oblečenie. Pripravujem si proteínový šejk..." V tejto chvíli sú nepodstatné váhy kotúčov na drepoch, ktoré budete dvíhať, ale záleží len a len na nasledujúcom kroku.

Rozcvička

Zahriatie kĺbov pred tréningom hrá významnú úlohu v prevencii proti zraneniam, no zároveň nám pomôže nastaviť našu myseľ na "tréningový mód". Na prebudenie toho "Hulka" vo vás stačí len 10min. kardio aktivity a niekoľko dynamických cvikov.  Aj pri rozcvičke platí predchádzajúce pravidlo sústredenia sa na postupné kroky, i keď tu to už bude náročnejšie- každou minútou aktivity sa budete totiž čoraz viac a viac tešiť na to, ako to opäť "roztočíte".
A ako sa rozcvičiť pred učením na skúšku?  Jednoducho, tak ako sa pred ťažkými drepmi rozcvičujete s ľahšími váhami, tak pred náročnou témou, si zopakujete, čo už viete, alebo si prečítajte  väčšiu časť textu bez memorovania, len aby ste vedeli, o čom to približne je. Tiež môžete začať s niečím, čo je jednoduchšie na pochopenie, a potom prejsť na ten tvrdší oriešok.  Osobne učenie začínam prepisovaním poznámok z hodín do čitateľnejšej formy.  Už pri samotnom písaní sa to učím ,a zároveň vďaka odrážkam, farbám, šípkam, bublinkám atd., tomu chápem ešte pred tým, ako sa pustím do čistého biflovania.

Dostali ste sa až na koniec rozvičky, a vám sa stále nechce? Pokiaľ sa skutočne cítite pod psa, a ste si istý, že to nie je lenivosťou, počasím,alebo zanedbaním nejakého bodu vyššie. Tak si odpustite, a verte, že zajtra bude lepšie. Ako sa hovorí- Človek mieni, Pán Boh mení. Veci nie vždy idú podľa plánov. S tým sa musíme zmieriť. Možno ste to na poslednom tréningu viac prehnali, možno ste sa včera príliš vystresovali v práci, v najhoršom prípade, na vás čosi lezie a treba to vyležať. V takýchto prípadoch máte dve možnosti:

  1. Najhorší tréning je ten, ktorý sa nikdy nestal. Preto pokiaľ si neviete predstaviť dnes trénovať nohy, odcvičte ruky. Ak sa vám práve do tej jednej témy strašne nechce, skúste sa naučiť tú jednoduchšiu. Alebo si aspoň zopakujte, čo už viete, či si len prepíšte alebo pripravte poznámky na ďalšie učenie.
  2. Doprajte si oddych. Myslite dopredu. Ak vložíte maximum do učenie, nebudete kvôli nemu spávať, na skúšku prídete zničení, máš mozog bude prevarení.  Už vieme, že plánovanie je základom úspechu. Zahrňte do vášho plánu aj zlyhanie. A rozdeľte si učenie tak, aby ste všetko stihli, aj keď sa stane niečo "ľudské". Si človek milión- a to, čo nás robí ľuďmi, je práve to, čo nás robí slabými. Preto počúvajte svoje telo a neriskujte kvôli jednej hodine španielčiny, že sa vám znechutí na zvyšok roka. To isté platí aj v prípade, ak sa pokúšate zlepšiť svoju kondičku. Zdravie máme len jedno, stačí okamih nesústredenia sa na techniku cviku, a vy si môžete nepekne ublížiť. Odporúčam vám plánovať tzv. "deload" aspoň po každých 6 týždňoch tréningu. Počas deload tréningov cvičte len ľahúčko, vyskúšajte jógu, venujte pozornosť mobilizačným cvikom a pod.
Verím, že pokiaľ vyskúšate aspoň jednu z mojich rád, zachránite tým niekoľko zo svojich predstavzatí. I keď, najlepší výsledok sa dostaví pri dodržiavaní všetkých bodov. Ak máte aj vy nejaké overené triky, ako to pri najbližšej kríze nevzdať, budem rada, ak sa s nimi podelíte do komentárov. Teším sa aj na vaše reakcie.

Vaša NewHealthy :* 

5 komentárov:

  1. Ja som notorický plánovač. Mám dva diáre, jeden taký pracovný, druhý zošitový, ale v podstate sa jedná o to, že si do nich kreslím, čo mám urobiť. jednak ma baví ten proces si to značiť a potom, presne ako, píšeš: ak to tam už raz je, nie je väčší pôžitok, ako k danej aktivite neskôr pripísať fajfku.
    Aj s rituálmi som kamarát, v podstate všetky moje dni vypadajú ako cez kopirák. Ráno to isté, večer po práci to isté. Niekedy sa to mení cez víkend, ale nie zas nejako výrazne. Neviem, som proste ten typ človeka, čo musí vedieť, čo má každú sekundu robiť. Ako program. Inak sa zasekne a začne filozofovať nad otázkami, ktoré ešte žiadny človek nevyriešil. A to nie je dobre.. najhoršie je prepadať depke, ktorú si takto sami navodíte.
    Myslím, že tieto rady a tipy sa mnohým budú hodiť. Na mňa určite zaberajú.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za zdielanie. U mňa to je podobné,potrebujem moje stereotypy, ak ich nemám, cítim sa stratená, nemám pevnú pôdu pod nohami. ... Sme si podobné aj vtých doterných myšlienkach, bože chráň sa v noci zobudiť! To začne kolotoč všetkých možných- ale viac nemožných- udalostí, ktoré sa stanú ak ich práve teraz nevyriešim. Ojoj. Už sa ale teším na kúpu nového diára :D

      Odstrániť
  2. Super článek! Jak píšeš zkouškové se blíží a navíc je to moje poprvé, tak se lehce bojím :D Moc děkuji za rady :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Miška. Neboj sa to zvládneš. Budem ti držať palčeky a daj vedieť ako si ho zvládla. :)

      Odstrániť
  3. Já si plánuju naprosto všechno, bez toho bych se asi zbláznila:D. Super článek!
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.