sobota 8. apríla 2017

Karfiolová pizza

Biele hlavičky vyrastali zo zeme už starovekým Egypťanom, jeho pôvodom je stredomorie, je nabitý vitamínom C a zo všetkých hľubovín má najviac ľahko stráviteľných bielkovín. Toľko k úvodným famfáram pre karfiol, dúfam, že vás dostatočne prebrali k tomu, aby ste ním čím skôr potešili svoj organizmus.
Ja vám ponúkam jeden z "IKS" spôsobov na jeho prípravu. Zabudnite na vyprážané ružičky v cestíčku, ktorých negatívne nutričné hodnoty ďaleko prevážia nad benefitmi tejto skvelej zeleniny. Karfiol so svojou štruktúrou je priam stvorený na ľahké alternatívy vysoko sacharidových jedál. Pripraviť si môžete z neho "ryžu" či "žemličky". Na ryžu sa opäť chystám a čoskoro bude aj recept, žemličky už >> tuto << pripravila Jarka :)
Ale zatiaľ najlepšie, najchutnejšie a najbrutálnejšie čo s ním môžete urobiť, je potrápiť ho a dať mu podobu pizze. Ako ? Tak to bude obsahom tohto príspevku.*
* Opäť sa na konci dozviete nutričné hodnoty, preto udávam presné množstvo jednotlivých surovín, tak, aby boli vhodné pre moje potreby. Pridaním množstva si môžete spraviť pizzu lahodnejšiu.



Potrebujeme (1 porcia):
200- 300g (cca) karfiolu
1 vajce
125g mozzarelly light
strúčik cesnaku
oregano
soľ
100g paradajky
50g kvalitnú šunku
- odporúčané: 2 PL múky (špaldová, ovsená, mandľová)


Príprava:
Surový karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme a postupne rozmixujeme v sekacej miske. Karfiolovú mrveničku dáme do misy a v mikrovlnke zohrievame po dobu 2 min. Vyberieme, presypeme na utierku, počkáme kým trošku vychladne, utierku zviažame a snažíme sa z karfiolu vyžmýkať všetku tekutinu- toto je veľmi dôležité! . Odšťavený karfiol dáme späť do misky, kde ho zmiešame s vajcom, 1/2 nastrúhanej mozzarelly (alebo iného syra), prepučeným cesnakom. Vznikne nám cesto, ktoré roztlačíme dlaňami na plechu s papierom na pečenie. Posypeme oregánom a dáme piecť na 20 min. (ja som piekla v plynovej rúre len so spodným ohrevom cca na 180°C, na strednej priečke). Mali by ste ho priebežne sledovať, ale nie do neho zbytočne šprtať, a radšej ho nechajte dlhšie pri nižšej teplote, ak ho vyberiete príliš skoro, tak sa vám rozpadne. Hotové je vtedy, keď sa celé odlepí od papiera.  Cesto necháme v rúre po vypnutí dôjsť a odložíme si ho na druhý deň (ako ja- pripravovala som si ho vopred) alebo ho hneď obložíme šunkou, paradajkami a zvyšným syrom a dopekáme, kým paradajky nie sú hotové a syr sa neroztopil.

S: 18g, T:18g, B: 44g

DOBRÚ CHUŤ.

Vaša Newhealthy :*

2 komentáre:

  1. Áno, kam sa hrabe klasická pizza, z karfiolu je miliónkrát chutnejšia. Hlavne, keď ju prešpikujem zvnútra až po okraj a povrch syrom.. Čím viac, tým lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.