nedeľa 5. októbra 2014

Na tieto doplnky sa vykašli!

AOJKY!
Áno, i na blogu, kde radím ako užívať doplnky stravy, nájdete článok, kde si budem protirečiť. Nie, nebojte sa, nemám rozdvojenú osobnosť (i keď niekedy tak pôsobím :D ) Do takéhoto bláznovstva som pustila, pretože mnoho krát vidím, že ľudia svoje peniaze investujú do výrobkov, ktoré nie sú pre nich vhodné, alebo sú pre nich priam zbytočné. ( ešte viac mi vlasy dupkom stávajú, keď som svedkom nákupov v nemalých sumách a nadšený kupujúci nemá ani súťažné ambície a zakladá si na doplnkoch stravy viac ako profík)  Výsledkom toho býva sklamanie zo strany zákazníka a zlá povesť pre predajcu. Okrem toho, tu veľkú úlohu zohrávajú aj financie. Nie každý si môže dovoliť celý rad výrobkov, niekedy však stačí jeden, a vy máte o svalové prírastky postarané (samozrejme strava a tréning sú prvoradé).



 NO

„Pumpy“ pozná azda každý návštevník fitness centra. Je to prášok namiešaný na podporu  činnosti oxidu dusnatého vo svaloch. Sama som niekoľko krát odskúšala Nitrox Therapy od Biotechu.  Prebudenie a poriadna dávka motivácie sa dostavila okamžite. Avšak, siahla som po ňom len v prípade, kedy som sa cítila slabá, vyčerpaná z práce a vyzerala som tak povediac „bez známok života“.  Kupovať celé balenie je, podľa mňa, nepotrebné a tieto výrobky by som skôr zaradila do kategórie „kúp si ak máš na ne, ak nie, svet sa nezrúti“.  Poprípade si zakúp zopár jednorázových balení a odlož si ich do krabice s červeným krížom.  Ako lacnejšiu a rovnako efektívnu náhradu tiež môžeš vyskúšať čistý L –arginín, ktorý sa postará o lepšiu syntézu bielkovín a vytváranie oxidu dusnatého. Výsledok je lepšie prekrvenie svalov, viac sily a žilnatosť.  Výhodou je, že nie je „návykový“, čo sa často stáva pri užívaní NO púmp. Jednoducho si do hlavy uložíš vzorec, že bez pumpy nemáš dosť síl, nie si dosť motivovaný cvičiť a pod. Čo je ,samozrejme, len výmysel, pravá motivácia a chuť cvičiť ide zo srdca.
        
Po jednorázovej dávke som siahla aj ja. Ale na nákup veľkého balenia si netrúfam-človek si veľmi rýchlo navykne na podobné nakopávačky. A popritom tá najväčšia motivácia cvičiť nie je zabalená v škatuli - máme ju vo svojich srdiečkach :3 

 Gainer

Sacharidovo-proteínové prípravky- inak povedané gainery. Niekto ich odporúča, iní ich zavrhujú. Ja tvrdím, ak nemáš čas si dať v práci poriadne jedlo, ráno máš stiahnutý žalúdok a robí ti problém zjesť viac jedla, tak fain, ty ho potrebuješ. Ale pokiaľ si len lenivý si uvariť ryžu či cestoviny, tak potom si aj premysli, či je tento životný štýl pre teba. Prvoradá je strava! S posilňovaním ide v ruka v ruke aj čas potrebný na prípravu jedla. Najprv si zisti, či vôbec potrebuješ extra energiu z gainerov, vypočítaj si tvoj energetický príjem a výdaj a podľa toho sa riaď. Študuj zloženie výrobkov, vzdelávaj sa v oblasti výživy a zistíš, že namiesto gainera si môžes pripraviť ovocný šalát s jogurtom a piškótami, alebo si dopriať sójový rez či ryžovú kašu.
Iný prípad je ten, kedy nie si veľký „jedlík“. Máš problém do seba dostať po tréningu jedlo a o kulturistických raňajkách typu vajcia, vločky, proteín môžeš len snívať. Vtedy, ak chceš zaznamenať svalové prírastky, je dobré ak do gainera investuješ ako do náhrady tvojej stravy. Tvoj objemový nápoj si môžeš vytvoriť aj sám. Stačí ak si do svojho proteínové drinku pridáš niekoľko lyžíc maltodextrínu a glukózy.

Aj taký silák ako Dwayne Johnson sa krúti okolo šporáka- berte si príklad. Strava je základ a netreba sa hanbiť, či byť lenivý si jedlo pripravovať do krabičiek. 

Výťažky zo zázračných rastlín

Niekedy ostávam stáť v nemom úžase, ako dokážu ľudia uveriť reklame na prípravok z rastliny, ktorá vyrieši všetky ich bolesti, choroby, nedostatky. Raz sú zázračné bobule z pralesa inokedy šťava z listov rastliny, ktorej účinky dlho tajili indiánske rody. Neviem, kto tvorí tieto príbehy, ale v niektorých prípadoch mi  pripomínajú moderné Verne-ovky. Opäť pripomínam, že fitness je najmä o kuchyni! Treba si veľa naštudovať, aby ste si poskladali taký jedálníček, ktorý bude obsahovať všetky potrebné makro aj mikro nutrienty. Cieľom firiem predávajúcich tieto zázračné prípravky je, vás presvedčiť, že práve nedostatok vitamínu z ich výrobku je príčinou vašich problémov. Pravda je taká, že v slovenskej kuchyni sú zastúpené všetky potrebné živiny, ktoré človek potrebuje. Výsledkom tvojho  experimentovania z cudzokrajnými rastlinami bývajú často silné alergické reakcie či tráviace ťažkosti. Niektorí dietológovia odporúčajú konzumovať výlučne potraviny vypestované v klimatickom prostredím, v ktorom sme vyrastali.  Častou cieľovou skupinou týchto firiem sú práve kulturisti, ktorí sa svojimi výkonmi v posilňovniach nemôžu zaraďovať medzi bežnú populáciu. Ich nároky na výživu sú omnoho vyššie. No i tu postačí zakúpiť si kvalitný multivitamín, zaradiť do jedálnička viac nutrične bohatých jedál  a problém je vyriešený.

Prosím zabite ma :D :D :D 


               Tribulus

Máš 20 a chceš tribulus? Pre mladých ľudí je jeho užívanie zbytočnosťou, pretože sa nachádzajú v období, kedy produkcia testosterónu na maxime. Avšak, sú prípady, kedy sa znaky dospievania prejavujú slabšie. Ak patríš do skupiny mladých cvičencov, ktorí majú prirodzene nízku hladinu testosterónu (nezarastáte, nemutujete) nebolo by na škodu jedno balenie vyskúšať. Pokiaľ však sa môžeš popýšiť  mužskou hruďou, istotne netrpíš nedostatkom tohto hormónu, jeho kúpu preto zvážte. Inú kategóriu tvoria muži od 30 rokov, kedy hladina testosterónu prirodzené klesá. Vy sa potešíte väčšej sile, no poteší sa aj manželka. J Testosterón si môžeš navýšiť aj zdravým životným štýlom- tvrdými tréningami, kvalitným spánkom, dostatkom hovädzieho mäsa a živočíšnych tukov.  Nedávno som čítala štúdiu, podľa ktorej jedinci dostávajúci vitamín D mali v porovnaní s placebo skupinou vyššiu hladinu testosterónu. Ten sa nám v tele tvorí pri pobyte na slniečku, nájdeme ho v morských rybách (také sardinky mňamky mňamky J ) a ako inak v lekárňach :D. 
Tak tu všade sa skrýva údajná pumpa na testosterón. 


Ľutujete nejakú svoju investíciu do doplnkov stravy? Čo vás sklamalo? Myslíte si, že by ste to bez neho prežili? 


2 komentáre:

  1. Nejlepším doplňkem je strava, za to dám ruku do ohně. někdy mám chut něco vyzkoušet, ale pak mě odradí ta cena no :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Strava je základ. No nechcem odcudzovať ani doplnky stravy, bez ktorých by bola moja príprava o ničom. Je mi však ľúto, že niekto investuje do doplnkov a stravu kladie bokom, v tomto máš ty skvelý prístup!

      Odstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.