pondelok 15. mája 2017

Zdravá mrkvová torta pre mamičky

Ahojte!

Najlepšie veci vznikajú neplánovane- s tým sa stretol zrejme už každý z nás. Náhodou som sa ocitla na deň matiek doma, a úplnou náhodou ma napadlo, že konečne nastal čas, aby som aj doma predviedla moje #healthychoices #foodporn #dnespeciem #zdravoachutne umenie :D Nie žeby som moju rodinku nikdy neobdarila obedom alebo dezertom, ale vždy to boli tie bežné jedlá zo slovenských kuchýň- segedínsky, plnená paprika, štóla, medová torta alebo sladké orechové rožky. Vždy som si vravela, že piecť doma to "moje" je len na škodu. No rokmi sa človek mení, a zrazu si uvedomuje, že aj človek, ktorý nevidí 8. div sveta v bezsacharidovom koláči, si ho môže vychutnať. A nie je toho koláčika škoda, aj keď si k nemu dá kávu s cukrom a šľahačkou. Škoda by bola, keby sme svojim blízkym nepreukazovali našu lásku, aj takýmito drobnosťami. A zvlášť našim maminkám, ktoré si ju nadovšetko zaslúžia. 

Toto bol teda v poradí druhý zdravý výtvor pre moju rodinku. >Špenátovú roládku< ste už isto videli. Musím sa pochváliť, aj táto tortička zožala veľký úspech. Keďže ocino už začína mať problémy s cukrom (ja som mu to hovorila!) tak mamina už veľa sladkého nekupuje ani nepečie. Preto som týmto koláčikom  nepotešila len ju, ale aj ocina- je totiž absolútne bez cukru! Rovnako je bez bielej múky, transmastných kyselín a inej pliagy. A keďže všetci chceme pre našich blízkych len to najlepšie a prajeme im zdravie (a aj napriek tomu im kupujeme na sviatky fľaše brandy a čokolády) tak im k tomu zdravíčku trošku dopomôžeme. Mojej mamine a ocinovi som v tomto koláčiku dala:
- veľa lásky samozrejme :D
- vlákninu z ovsených vločiek =zdravé črevá, reguláciu cukru v krvi
- vitamin A z mrkvičky= podpora pokožky, zraku
- vápnik z tvarohu= prevencia osteoporozy
- draslík z banánu= prevencia srdcových chorób, podpora funckií svalov a obličiek
- selén a vitamín D z vajíčka= prevencia osteoporozy,  
- bielkoviny z vajec a tvarohu= na všetko :D - imunita, svaly, nervy, hormóny 

Našli by ste toto v dobošových rezoch? :D Jedine tie choroby :D. No a po dlhoooom úvode poďme konečne na ten recept. :) 

Potrebujeme:
3 stredné mrkvy
150g pomletých ovsených vločiek (v mixéry na múku)
2 hrste hrozienok
3 vajcia
1 čl prášok do pečiva
2 čl škorice
3 zrelé banány
250g nízkotučný tvaroh
flavdrops,stévia, med resp. iné vhodné sladidlo
vanilková esencia 
1 balenie gaštanového pyré 
150g bieleho jogurtu

Postup:
Mrkvu očistíme a na jemno nastrúhame. Pridáme ovsené vločky, prášok do pečiva, škoricu a premiešame. Žĺka oddelíme od bielkov a rozmixujeme spolu s banánmi a 100g jogurtu na jemnú kašu, ktorú vylejeme do misky s mrkvou. Pridáme hrozienka a zamiešame. Bielka si vyšľaháme do hustej peny a jemne pridáme do cesta. Vzniknutou hmotou naplníme silikónovú okrúhlu formu (alebo klasickú s papierom na pečenie) a pečieme pri 180°C zhruba 35-40 min. 
Po upečení necháme dobre vychladnúť.
Medzitým si pripravíme krém- tvaroh a zvyšných 50g jogurtu vymiešame do krému. Pridáme vanilkovú esenciu, sladidlo a opäť pomiešame. Necháme v chladničke, kým nám ešte chladne korpus.
Na záver natrieme mrkvový základ tvarohovým krémom. Povrch posypeme gaštanovými hoblinami- mrazené gaštanové pyré nastrúhame na hrubom strúhadle.
Necháme v chladničke 1-2 hodinky a podávame.

!DOBRÚ CHUŤ!

A čím ste potešili vaše mamičky vy? 
Vaša NewHealthy :* 

8 komentárov:

  1. Ten vypadá mooc pěkně :) Já jsem mamce dala na fb na zeď naší společnou nejnovější fotku a k tomu do popisku jí napsala krátkou básničku. Po maturitě mám v plánu ji opožděně udělat zdravé snickers řezy, který ji minule tak chutnaly :)

    https://wantbefitm.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj odpovedam ti na tvoj komentar že zatial sa ešte nesťahujem ale chceli by sme to stihnuť do zimy ale uvidíme keďže teraz je všetko len o peniazoch :-D ooo mňam ten tvoj kolačik vyzera riadne dobre ♥♥♥ páči sa mi tvoj blog:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) a áno sťahovanie sa je dnes problém, ľudia sa čudujú prečo "deti" bývajú stále s rodičmi, ale človek pokiaľ nemá dobrú prácu a tiež dobre zarábajúceho partnera je to ťažko ... Držím ale palce :)

      Odstrániť
  3. No teda, ten vypadá výborne. Gaštanové pyré navrch ako drobenka? To vidím prvýkrát a strašne sa mi to páči. Som presvedčená, že tento by zožal úspech aj u mojej mamky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak treba potom vyskúšať aj u vás doma :) Ďakujem za milý komentár ako vždy Jar :*

      Odstrániť
  4. Ahoj, Katka, kamže si sa vyparila? Dlho o Tebe nie sú žiadne správy. Už máš po skúškach a užívaš si leto? Myslím, že aj minulý rok si cez "prázdniny" nastolila takúto odstávku, tak ma zaujíma, čo nové sa deje v Tvojom živote :D
    Maj sa krásne a nech robíš čokoľvek, snáď Ti to prináša len radosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mám ráda mrkvové koláčky :) tenhle vypadá moc dobře :)

    OdpovedaťOdstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.