streda 12. novembra 2014

Xylitol - ako pasca zubné myši ;)

Istotne ste o ňom počuli. Najmä v správnom paleo jedálničku nesmie chýbať. Ja som po ňom siahla z čírej zvedavosti, a tak troška z nechutenosti zo stévie. Dúfala som, že na rozdiel od nej, nebudem mať po xylitole tak podivnú chuť v ústach. ALELUJE! Zaplesal môj mlsný jazýček! :D Pretože je sladký ako cukor, no na rozdiel od neho jeho užívanie nenesie žiadne zdravotné riziká. Ba práve naopak, je to liek, ktorý vám zachutí :)
Toto je ten môj :) kúpený v Tescu




Najprv troška kalórie

Asi najviac ste zvedavý na kalorickú hodnotu. Tak tá je v porovnaní s cukrom o 40% menšia! Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68 – používanie xylitolu v mnohých potravinách  pomáha udržať normálnu hladinu glukózy. Krásna sedmička v GI nám nie len nerozhádže cukor ako bowlingová guľa kužele, no zároveň pomáha proti prejedaniu a nadváhe. Telo absorbuje cukor s nízkym GI pomalšie a tak sa predlžuje pocit nasýtenosti. Osladiť si život ním môžu aj cukrovkári. Istotne je to lepšia alternatíva ako umelé sladidlá. Nepovedala som? Xylitol je darom našej matky prírody :)


Teraz štipku chémie

Xylitol je sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne.  Priemyselne sa xylitol vyrába z kukuričných klasov a dreva.
Mnohé prírodné náhrady cukru patria do skupiny cukrových alkoholov a nazývajú sa polyoly. Polyoly, ako vyplýva z ich názvu, majú viacuhlíkové atómy. Takéto cukrové alkoholy sú aj  sorbitol a manitol,  tie majú 6-uhlíkové atómy. Naproti tomu xylitol má 5-uhlíkové zloženie, čo ho robí jedinečným a užitočným v prevencii a liečbe mnohých zdravotných problémov.



A ideme do finále

Práve vo vyššie spomínanému 5 uhlíkovému zloženiu xylitolu je zakopaný pes- narozdiel od polyolov, ktoré môžu byť metabolizované cukrom v ústach, výsledkom čoho je kyselina spôsobujúca zubný kaz, zloženie xylitolu baktérie nedokážu zmetabolizovať, inak povedané umrú hladom. V podstate sa ukázalo, že xylitol znižuje výskyt zubného kazu o 80 percent.
Žuvačky a cukríky vyrobené bez cukru s xylitolom už získali oficiálnu podporu aspoň šiestich národných organizácií zubných lekárov a ďalších organizácií v rôznych krajinách.

S hladomorom ide aj na baktérie, ktoré sú prichytené na ústnu sliznicu a tým zabraňuje riziku ochorení horných dýchacích ciest, Bacili nemáme len v papulke, že áno? Sú aj napríklad v močových cestách, kde znižuje výskyt zápalov močových ciest. Dokonca ani antibiotiká nedokážu niektoré baktérie odstrániť (veru ani Domestos nie ! :D ) no Xylitol áno, môže teda slúžiť ako doplnková liečba v prípade liečbe s antibiotikami.

Spočítáné, škrtnuté:


  • s nízkym glykemickým indexom
  • čistá sladká chuť
  • nízkokalorický
  • priateľský k zubom

4 komentáre:

  1. A cena? :-D AK má nezabije tak vyskusam,sladivost má rovnaku ako cukor?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sladivosť ako cukor :) a cena okolo 4 e, no sú rôzne značky , veľkosti , no za vyskúšanie stojí... aspoň tá cena ťa donúti šetriť :D

      Odstrániť
  2. osbně já nesladím nic, ale je to lepší varianta než obyč cukr teda. Ale na konzumaci xylitolu bych byla obezřetná u lidí s FOODMAP (špatné trávení cukrových alkoholů).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. waw tak to som nevedela, že je aj taká porucha :) ale som zvedavá komu by napadlo ze vobec má takú chorobu? :D

      Odstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.