nedeľa 8. marca 2015

Ste zarytý fitnesák? Dajte si pozor na KARBOREXIU!

Ahojte!

Prajem vám krásnu, slnečnú nedeľu a všetkým žienkam krásne MDŽ! Verím, že každá z vás dostala ten povestný červený karafiát alebo aspoň pusinku na líčko :). Ja mám dnes ešte pred sebou tréning chrbta a kardio, no keďže som mala fainový neskorý nedeľný obed aj s olovrantom v jednom :D musím ho ešte tráviť. Nedeľu mám totiž nastavenú na vysoký príjem sacharidov ( aspoň jeden deň ) kedy ich vytiahnem na 250g, bielkoviny znížim na 80g a tuky na 20g. Zajtra ma čaká pekný pád na 50g. A čo som také dobré mala? Zapečené celozrnné palacinky v pudingu :) na to banánik a jahôdky :) Mňamka!

Už tu fičím na tréning chrbátika :) 

No tento článok nebude o mojom spokojnom pofukovaní z nedeľného obeda, tento krát dokonca ani o žiadnych sypačkách či metódach, aby ste z fitka odchádzali po štyroch :D Ako tak sledujem blogy, vidím príspevky na sociálnych sieťach, čítam vaše otázky ohľadom stravovania, napáda ma otázka "Ľudia "dr*e vám?" :D Vo všetkej slušnosti a úcte sa niektorým ľudom čudujem. Načítajú si kopec "overených" stránok o tom, aké sú sacharidy škodlivé, akoby mali jesť bielkovinovú stravu a fičať na rybom tuku. Lebo sacharidy nás tu všetkých vykynožia :D Najmä vo fitness komunite si sacharidy spájame s červeným výkričníkom- POZOR Z NICH SA PRIBERÁ! Takéto podvedomé sugerovanie môže vyústiť až k panickému strachu zo sacharidov- KARBOREXII.





Karborexia je nováčikom na trhu s poruchami príjmu potravy- hold anorexia, bulímia, ortorexia či záchvatové prejédanie majú novú členku vo svojom klube. Za vznik tejto choroby, podľa mňa, môže aj fitness priemysel, o nahradení  sacharidových príloh zeleninou sa dočítate v každom fitness časopise. Na druhých stránkach sú zas články s typmi na naberanie objemu, v ktorých radia, že na priberanie treba jesť sacharidy. Z toho si ľahko človek urobí jednoduchú rovnicu bez sacharidov= chudnutie pretože sacharidy= priberanie. Slabší jedinci, alebo ľudia so sklonom ku závislostiam či tí, ktorí majú potrebu kontroly sa postupne môžu dostať do pazúrov tejto choroby.

Móda je teraz taká, že ak chcú ženy schudnúť prejdú na bezsacharidovú diétu, tie majetnejšie si rovno objednajú mesačnú donášku "jedla" do domu. Namiesto bežného chleba si dáme proteínový chlieb,namiesto zahustenej polievky nejakú "welness" zelenú žaburinu,  namiesto cestovín cuketové cestoviny, namiesto ryže rozmixovaný karfiol, ... ale ako dlho?  Ženy si dnes nemilosrdne zakážu obilniny, zemiaky, pohánku, chlieb, všetko to, na čom kedysi vyrastali naši predkovia. Môžeme sa opýtať, je toto správna cesta za zdravým?
Obchodníci ľudí lákajú na "zaručené" spôsoby chudnutia, tí ktorí si ich môžu dovoliť, často tlaku reklám podľahnú. 

Niečo do toho žalúdka dať musíme. Napchávanie sa zeleninou, môžem s vlastnej skúsenosti povedať, je vyčerpávajúce- čistenie, krajánie, varenie, vymýšľanie stále nových kreácií, len aby ste sa najedli aspoň nejakého teplého jedla. Tí, ktorí to dokážu celý život, klobúk dole. No dokázali by takí ľudia bez výčitiek zjesť porciu ryže či si dať na návšteve vychýrenú dobrotu od domácej pani? Ľudia trpiaci na karborexiu dostanú závrať už len pri pohľade na chlieb. Keď sa táto paranoja stane zvykom, je už veľmi ťažké s tým pracovať. Keď sa od postihnutého vyžaduje zjesť čo i len lyžica ovsenej kaše, mysli sa rozkrútia všetky koliečka fantázie, ako telo chorého začne kysnúť a zväčšujú sa tukové zásoby. Táto porucha, rovnako ako anorexia či ortorexia môže vzniknúť v ťažkej životnej situácii, kedy nemáme svoj život pod kontrolou. Keď už nemôžeme ovládať vývoj nepriaznivej situácie, aspoň môžeme kontrolovať svoje jedlo a to ako vyzeráme... pre chorého je ľahšie vysporiadať s "démonom" ako je chlieb, než riešiť nepriazeň osudu (problémy v rodine, v práci)

Nevravím, že všetci, ktorí sa obmedzili príjem sacharidov musia mať rovno karborexiu- to by som mala byť aj ja. Týmto článkom, by som chcela na ňu len upozorniť. Nie je pravda, že sacharidy jedia len ludia s rýchlym metabolizmom  a my ostatní sme odkázaní na dva kopčeky ryže za deň. Sacharidy proste potrebujeme! Samozrejme sú tu prípady, kedy je potrebné ich vylúčiť na istú dobu, či už zdravotné problémy alebo športové ambície. Bežný pracujúci človek, ktorý potrebuje fungovať, zarábať peniaze, živiť rodinu a byť v psychickej pohode si nemôže dovoliť experimentovanie s jedlom, ktoré by ho stálo zdravie, či už fyzické alebo psychické. Pri chudnutí je potrebné obmedziť príjem sacharidov, resp. nahradiť ich tými vhodnými a začať sa racionálne stravovať, nie diétovať.

Ľudom neradím aby  dali cukrom večné zbohom a prešli na vysokobielkovinú stravu. Lebo ani tá nie je najzdravšia. Sledujete si svoj krvný obraz? Viete akú máte kyselinu močovú? Táto kyselina sa produkuje v tele z bielkovín, pri ich vysokom prijíme sa nestíha z tela vylúčiť a zráža sa v podobe kryštálikov v kĺboch a v mäkkých tkanivách jej prejavom býva potom bolestivý zápal kĺbu. Záchvaty bolesti prichádzajú náhle bez varovania a môžu pretrvať niekoľko hodín, príp. až niekoľko dní. To vám asi nikto pri kúpe bielkovinových náhrad jedla nepovedal, že? Preto skôr než začnete svoj život "kontrolovať" cez jedlo, zvážte spôsob kontroly, alebo či vôbec je jedlo vec, ktorú je potrebné kontrolovať... Viete, aby sme boli šťastní nepotrebujeme splniť žiadne podmienky...

Držkajte sa!!!

Vaša K.

1 komentár:

  1. momentálně mi nižší sachry vyhovují :) ale zase to není extrém, mívám kolem 100 denně a to jedu paleo :) ovoce miluju a batáty už taky, tkže keto nikdy nebude a ani nechci :D

    OdpovedaťOdstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.