streda 14. mája 2014

Striedavá sprcha

Ahojte!

Tak čas sa nám kráti. Ostáva 10 dní do súťaže v Seredi, 7 dní do záverečnej skúšky z metodológie sociálneho výskumu, 16 dní do odovzdania seminárnej práce z teórie politiky. Je to hrôza! No musím sa pochváliť, že včerajšiu katastrofu v podobe 3 záverečných hodnotení za sebou som prežila a dané kurzy som absolvovala. Presné hodnotenie ešte neviem, ale zrátala som si doterajšie % a priebežné výsledky ukazujú, že som za hranicou FX :)
 To mi momentálne k spokojnosti stačí, nemôžem očakávať skvelé študijné výsledky, keď celý čas rozmýšľam len nad jedlom, cvičením, blogovaním, a v neposlednom rade nad krízou rodinného rozpočtu. Preto som sa rozhodla, že i napriek vyčerpanosti, povinnostiam do školy a prípravou na súťaž opäť zasadnem za kasu v Carrefouri. Zatiaľ mali voľné miesto len tento piatok, chvála bohu akurát len na 5 hodín. Som rada, pretože dlhšie by som to nezvládla. Človeka chytí na jednej strane hlad, za pokladňou sa jesť nesmie a tak mi ostáva len prepašovať si jedlo na záchod a najesť sa tam :( aspoň niečo malé. Je mi to nepríjemné a trápne, ale neznášam pocit hladu, a bola by som hnusná aj k zákazníkom. Druhou skutočnosťou je to, že sa vždy sústredím na škvŕkajúci žalúdok až je tu riziko zlého vydania korún.




Dnešným dňom mi vlastne končí aj semester, í keď oficiálne je to až od 16. mája, no posledný kurz som mala len dnes ráno. Zajtra mám na programe zapustiť korene v knižnici a rozbehnúť prácu na seminárnu prácu. Má mať 7 normostrán a ja stále nemám vybranú tému! Najlepšie riešenie vidím v tom, že si pozriem nejakú literatúru, počkám si na osvietenie a potom sa spustím do písania. Do teraz to fungovalo :D a múza ma kopla vždy (ak ma nekopne aj teraz, tak ju kopnem ja tak, že ju ani google nenájde


Aby ste vedeli, tak seminárna práca má byť o nejakej politickej inštitúcii, systéme, organizácii v krajine, ktorú sme si na začiatku semestra vybrali. Išlo o to, že nadobudnuté teoretické vedomosti z kurzu Teória politiky sme mali prakticky aplikovať na politické systémy nami vybraných štátov. V priebehu semestra sme odovzdávali povinne každý týždeň práce, v ktorých sme analyzovali našu krajinu a porovnávali teórie s reálnym správaním politických aktérov. Napríklad, keď sme brali legislatívnu zložku moci, tak sme mali dopodrobna preskúmať legislatívu Kanady, ako je definovaná v ich ústave, jej vzťah voči exekutíve, jej právomoci, a pod.

Teplo- zima, teplo- zima  

Avšak hlavnou témou tohoto článku nebudú moje povinnosti ale podelím sa s vami o priaznivé účinky
striedavej sprchy. Ja som si ju veľmi obľúbila a nie je nič príjemnejšie ako schladiť hlavu po rozpaľujúcom HIIT tréningu. Ešte radšej ju vám však ráno, keď odkrútim, vyšlápem, odskáčem posledné minúty na kardiu tréningu a začnem deň sviežo a zdravo. Po posilňovacom tréningu ju neodporúčam, keďže studený prúd vody spôsobí stiahnutie svalov, čo pôsobí skôr negatívne, keď že svaly sa potrebujú roztiahnuť. Samy o sebe sú riadne stiahnuté, stuhnuté a studená sprcha, by len "sypala soľ do rany" (ak to môžem tak povedať)

Ako postupovať?

Najprv sa vyzleč. :D Vojdi do sprchy a pusti si letnú teplotu vody= teda takú, ktorú nevnímaš ako výrazne teplú alebo studenú.  Takouto vodou sa celá osprchuj a začni striedať. To akou začneš nie je dôležité, záleží na tebe a tvojich pocitoch. Ja som toto ráno začala studenou, tak aj v tomto článku to tak bude :D . Keď prechádzaš  z vyššej teploty do nižšej, tak najprv začni ochladzovaním nôh, potom ľavej ruky, potom pravej ruky a až nakoniec spustí prúd studenej vody po ramenách dole celým telom. Vydrž približne pol minúty. Sprchovaciu hlavicu namier do vane a nechaj si odtiecť horúcu vodu, ktorou sa rovno celá osprchuješ. Potom si opäť nechaj odtiecť studenú vodu a opakuj otužovanie, ako som ho opísala. Sprav si takto 3 cykly a celú procedúru ukonči vodou normálnej teploty.

Aké sú výhody ?

- rozprúdi krvný obeh
- upokojí nervy
- zlepší stav kože- najmä blahodárne pôsobí na celulitídu, keďže okrem krvi rozprúdi aj lymfu, ktorá má na svedomí hromadenie toxínov v podkoží a tvorbu "pomarančovej kože"
- zvýši obranyschopnosť metabolizmu
- budete menej citlivé na studené počasie

  •  Ako sa otužujete vy? 

4 komentáre:

  1. o otužování jsem uvažovala, ale vždycky na to zapomenu, když jsem ve sprše :) Rozhodně si myslím, že je to účinné!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za komentár :) áno, otužovanie je istým spôsob alternatívna metóda k posilneniu imunity a rozprúdeniu lymfatického systému :)

      Odstrániť
  2. Dříve jsem se otužovala v podstatě denně při každém sprchování a když na to zpětně vzpomínám - měla jsem daleko lepší imunitu. Časem jsem ale zpohodlněla a dnes už se mi do toho vůbec nechce :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! I mne sa to stáva, sú obdobia, kedy striedavú sprchu nepraktizujem, to je najmä v zime, ale vždy sa k nej pred letom vraciam, aby pokožka na stehná bola pružnejšia :) na spevnujuci ucinok este pouzijem po sprche krem proti celulitide, ktory si do stehien vmasirujem drevenou masaznou hlavicou :)

      Odstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.