sobota 22. marca 2014

Moje "steroidy" III.

Cawte, cawte!

Keďže je už večer, tento článok bude stručný. A to i napriek tomu, že mám toľko vecí na jazyku, ktoré by som vám chcela prezradiť. Ale o tom potom. :) Určite sľubujem pokračovanie rubriky "Rysovačka" a tiež vám dám nahliadnuť do môjho súkromia.

Tak tento krát bez zbytočných   rečí rovno k veci. Asi najbežnejším "steroidom" je proteín. Ja som začínala na klasickom srvátkovom koncetráte. No po diagnostikovaní alergie na mlieko som prešla na iné alternatívy tohoto moku :) Rovnaký postup odporúčam všetkým začínajúcim "sypačom" :) Začnite s klasikou, ani tou najlacnejšou ale ani tým najdrahším. Osobne si myslím, že dobrý pomer cena : kvalita majú tieto značky: Biotech, Scitec Nutrition, Dymatize či Fitness Authority. Drahšie sú Amix, Weider, MusleTech, Gaspari Nutrition a všetky série nesúce meno nejakého šampióna, napr. Ronnie Coleman.



A čo som vyskúšala ako náhradu srvátky? Ako prvý bol môj sójový proteín. Mnohí kulturisti mu už prišli na chuť a objavili výhody z jeho užívania. Okrem ušetrených koruniek ( áno máme už eurá, ale korunky znie krajšie, ako poviete zdrobneninu od eura? eurko?... tak to nie :D korunky 4 ever :D ) si pochválite aj jeho aminokyselinový profil. Spracované sójové vločky sa vysušia a zomelú. Výsledný prášok, v prípade ak je to izolát (najčastejšie) obsahuje až 90% bielkovín s bohatým zastúpením glutamínu a arginínu. Sója je známa svojím pozitívnym účinkom na zvýšenie hladiny ženského hormónu - estrogén, avšak užívaním sójového proteínu doposiaľ neboli zistené nežiadúce anabolické účinky na mužský hormón- testosterón. Môžu ho teda bez problémov užívať aj muži a nemusia sa obávať, že im klesne testosterón, alebo že im narastú prsia ( aj s takýmito obavami sa mi niekto raz zdôveril :D ).


Sójová bielkovina obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín a ako jediný rastlinný proteín je schopná nahradiť živočíšnu bielkovinu. Nemusíte sa vôbec strachovať, či vám niečo z amino reťazca bude chýbať. Ďalšou výhodou je rýchla stráviteľnosť. Je preto vhodná pred aj po tréningu. Rýchlosťou vstrebateľnosti môže konkurovať aj srvátke.
Do teraz som vyskúšala dva sójové proteíny. Ten prvý bol od firmy Scitec Nutrition. Príchuť čokoláda je skutočne mega, rozpustnosť dobrá a penivosť minimálna. Necítila som žiadnu pachuť ako tomu bolo v druhom prípade. Od výrobcu Nu3tion som si objednala čistý sójový izolát. Nemôžem zhadzovať vinu na výrobcu. Proste čistý proteín bez zmesí proti hrudkám či pene, sa zle rozmieša a aj pení. To je prekvapenie , čo ? :D Na jeho obranu však hovorí: "drbnite to mixéra" :D Musíte tiež pridať viac vody, keďže má veľkú saciu schopnosť. Ja som ale zámerne dávala menej vody a tvorila som si z neho kašičky. Sójový proteín je preto vhodný do prípravy rôznych proteínových jedál, či už nejaké palacinky či muffiny. Alebo mojich obľúbených kašičiek :P


Ďalším proteínom, na ktorý nedám dopustiť je Monster Beef Hydrolyzát od firmy Amix. Nemusím ani hovoriť, že hovädzie mäso by malo patriť do jedálnička každého kulturistu či fitnesky :) Kebyže nie je také drahé rada ho vymením za tú suchú kuracinu :D Hydrolyzovaný proteín je ten najkvalitnejší aký možno nájsť na trhu. Ide o "predtrávenú" bielkovinu, čím sa výrazne skracuje doba vstrebateľnosti. Hydrolyzát znamená takmer okamžitú dodávku aminokyselín priamo do svalov po tréningu.

Hovädzie bielkoviny sú vyhľadávané najmä v predsúťažnom období, kedy telo produkuje menej testosterónu, dôležitého pre udržanie svalovej hmoty. Ďalšími výhodami sú vysoký obsah železa, B vitamínov a aminokyselín podporujúce vznik kreatínu. Veľmi dôležité pri kúpe je všímať si, či sa jedná o hydrolyzovanú hovädziu bielkovinu alebo kolagén. Druhý menovaný má nízku biologickú hodnotu a nie je vhodný na naberanie svalovej hmoty.


Chuť Monster Beefu hodnotím ako "v pohode". Mala som príchuť vanilka-limetka. Nerozhodla som sa pre ňu dobrovoľne. Bola to posledná, ktorú mali, a za tú cenu vtedy... no nekúp to :D. Určite nie je vhodný na varenie, či výrobu kašičiek. (To som trpela, až som bola donútená kúpiť si vaječný, ale o ňom nižšie :D ) Nevýhodou hydrolyzátou je ich horko- slaná chuť. Je to zapríčinené procesom výroby a odstránením všetkého, čo by tej bielkovine dalo nejakú chuť. Pravdou je, že čím čistejšia bielkovina, tým horšia chuť. No kvalitou to prevýši všetky doterajšie proteíny, ktoré som ja či vy mali. Rozpustnosť bola dobrá, hrudky neostali a netvorila sa ani pena. Ani chuť, nebola tak zlá, ako som povedala bola v pohodke a dokonca mi aj chutila. Len opakujem sa, nemôžete ho pripraviť v malom množstve vody (ako kašičky :D ), inak sa prejaví tá typický chuť hydrolyzátov.

Momentálne mám opäť beef proteín, ale od firmy Natural Nutrition (www.namaximum.sk). Opäť ten istý problém ako u Nu3tion. Ide o čistý proteín. Teda šup s ním do mixéra. Inak chuťovo dobrý. Na rozdiel od sójového sa nespráva ako múka a nemáte v ústach pocit piesku.

Ako tretí proteín som si nechala ten z vaječných bielkov. Všetci vieme, že vaječné bielka sú skvelým zdrojom bielkovín. Rovnako aj ich vysušená podoba má vysokú biologickú hodnotu a kompletný profil aminokyselín. Má však dve nevýhody. Prvou, s ktorou som sa stretla aj ja, bol problém s trávením. Strašne ma z neho nadúvalo a bolo to samé prd sem prd tam :D S druhou nevýhodou som sa nestretla. Ide o penivosť. No čo už, z bielok sa proste robí sneh a penia i keď je z nich prášok. Túto nevýhodu som brala skôr ako pozitívum- áno zase tie moje kašičky :D. Prípravou v mixéri s malým množstvom vody a pridaním kakaa som si tvorila skvelé low carb večere. Rovnako sa dá z neho pripraviť známe mouse do mikrovlnky (rovnaká príprava ako u predchádzajúcej kašičky, len zmes dáte na 1-2 min. do mikrovlnky) Konkrétne som opäť dala zarobiť Scitecu :) Chuť bola dobrá, osobne ho už ale viac užívať nebudem, neskutočne dá zabrať vašim črevám (a ľuďom v posilke, keď ste tam aj vy  :D )

A ktorý proteín by som vám odporučila? Tu je ich poradie
1. Amix Monster Beef
2. Scitec Nutrition Soy Pro
3. Beef protein Natural Nutrition
4. Sójový izolát Nu3tion
5. Egg Pro Scitec Nutrition

5 komentárov:

  1. já mám WPC 80, ale moc jí nepoužívám, jen někdy když nemám navařený maso a mám chut. Protein z vajec jsem zkoušela a jako hnus, už nikdy víc.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a akú si mala značku ? a proteín je super :) ja sa bez neho nezaobídem najmä po tréningu ;) skvelá regenerácia a žiadne vedľajšie účinky :D teda problémy s trávením, okamžitá vstrebateľnosť či tuky a cukry, ktoré sa v prirodzených zdrojoch bielkovín vyskytujú ;)

      Odstrániť
  2. Sojový protein, toho se bojím, slyšela jsem, že ty aminokyseliny nejsou moc využitelné...o hovězím jsem taky přemýšlela, ale nakonec jsem si podruhé koupila syrovátkový :)
    měla jsem Scitec 100% a teď mám Extrifit 80 %, oba šíleně sladké a chutnají mi víc samotné než ve vodě :D
    používáš protein hned po cvičení?:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. praveze naopak :) čo mam naštudovanú aj literatúru aj internet tak sa zhodujú v dobrej využiteľnosti aminokyselín zo sóje dokonca porovnateľne so srvátkou :) ako ti môže chutiť samotný prášok?? :D to ho ješ len tak na lyžičky ? :D o znacne extrifit som uvazovala aj ja :) sladká chuť proteínov mi nevadí, je to jedine sladké čo jem, tak nech to je sakra sladké :D ... nepouživam ho bezprostredne... asi po 20 min... hned si dam BCAA+ glutamin+ HMB, potom idem do sprchy, vycistim si ksicht od rozmazanej riasenky :D spravím zo seba človeka :D a az potom si dam protak ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. K sóje je to těžký.. sice má plné aminokyselinové spektrum, ale pokud jde o methionin nebo cystin, je jich přítomno naprosté minimum.. studie se neshodují právě, což je samo o sobě důvod proč ji nechci brát - proč riskovat, syrovátka prokazatelně funguje :)

    Jinak Nu3tion.. na to jak jsou z toho všichni nadšení mi to nepřijde nic moc. Chuť se dá přežít, ale že bych se na protein těšil? To ne :D Nakonec to ani nevyjde o tolik levněji. Jinak pěna nejhorší co jsem zažil.. Ale snad to aspoň bude fungovat

    OdpovedaťOdstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.