utorok 11. marca 2014

Chia špeciál

Cawte!

Keď je víkend, mám viac času pripravovať si chutné jedlo. Nie že by v týždni jem len suchú kuracinu a ryžu bez chuti. :D Ale vždy je to to isté, a nemám čas experimentovať v kuchyni. Len behám medzi prednáškami, potom tréning, jedlo, poupratovanie si, nachystanie si jedla na druhý deň, všetko odvážiť, zapísať do kalorickej kalkulačky, či to sedí, učenie.



Poznáte to. Je to iné, ako keď je človek doma, máte na isté veci "ľudí" :D. "Mamííí zalej mi čaj." "Oci podaj mi uterák do sprchy." "Mamííí daj mi pozor na tú ryžu" a tak ďalej... ak ma niečomu naučil život na internáte tak to usporiadanie si času, lebo ten je vzácny, a je ho málo, a povinností veľa. Pamätám si ako doma som stíhala piecť si arašidový chlieb, robiť si proteínové peny, muffiny, šaláty X druhov. Tu si len rýchlo uvarím ryžu či pohánku, kuracie prsia len pokvapkám sójovou omáčkou a tresnem celé 1 kilo piecť do rúry (samozrejme si ho nakrájam resp. vyklepep :D ) a som rada, že som. :D Nemám čas ani sledovať recepty, tak jednoducho narábam len s tým čo mám. Takto nejak vznikli aj tieto dva recepty. Ako inak bol víkend, a ja som sa rozhodla, že idem troška experimentovať.

Takto som niekedy doma robila kráľovské raňajky. Ovsená kaša s avokádovou nutellou (rozmixované avokádo, kakauko + nejaké sladidlo) a jabĺčkom.


Chia semienka papám vždy na raňajky 10g spolu s ryžou či pohánkou. 60g ryže si uvarím, potom pridám chia a dolejem vody, v ktorej sa vytvorí chia gél a nechám na noc odstáť. Ráno už len dám vajíčko, bielko, príchuť od nu3tion.com a raňajky mám hotové. Tentokrát som chia použila aj na olovrant a večeru. Našla som pekne spísané účinky semiačok (mamina nikdy nevie o čo sa jedná, keď  poviem chia, u nás doma pre laikov používam termín "to čo vyzerá ako mak ale mak to nie je"):
  1. Stála energia počas celého dňa
  2. Zvýšená psychická koncentrácia a pozornosť
  3. Vysoký podiel vlákniny
  4. Prírodný zdroj omega 3 a 6 mastných kyselín
  5. Chudnutie bez pocitu hladu
  6. Vysoký obsah vitamínov skupiny B
  7. 5x viac vápnika ako v mlieku
  8. Vysoký obsah antioxidantov
  9. Podpora detoxikácie organizmu

V prvom prípade sa jedná o šunkovú chia penu.
Budete potrebovať 50 g vysokopercetnej šunky, 10g chia (tú si predtým namočíme na 15 min. do vody) a rozmixujeme. Podávame so zeleninkou a natierame na pečivo alebo ryžový chlebík.



Druhý recept mi moc nevyšiel. Nazvime to ale karfiolovo proteinovy chia koláč. Asi 150g uvareného karfiolu rozmixujeme na kašu, pridáme 10g chia gélu, 30g sójového proteínu (ja mám čistý od nu3tion, ale môžete použiť aj iný), sladkú umelú príchuť alebo cukor. Túto zmes som piekla na kokosovom oleji. Chutilo to dobre, ale nemalo to taký tvar ako som si predstavovala.  Myšlienka sa mi páči ale treba to dať do vhodnej zapekacej misy, alebo tvarovať z cesta tenké palacinky. Čo som ja bola lenivá samozrejme :D . A celú tú gebuzinu šibla na môj mini hrniec :D




Takto nejak sa mi to pieklo :) 



Tak spodok by aj bol :D :D :D 

Poraďte mi, ako sa dá využiť, vylepšiť to moje karfiolovo proteinove chia cesto? :D Čo by ste vy s ním robili? 





4 komentáre:

  1. Také věčně nestíhám, proto miluji, když přijdu domů hladová jako vlk a je navařeno :D
    Jinak to totiž odbíjím nějakým salátem a houskou, což je fajn, ale ne každý den X měsíců v kuse :D
    CHia semínka jsem ještě bohužel neochutnala, takže ani s receptem neporadím. Nicméně mě moc zaujaly jejich údajné účinky:) Můžu se zeptat, kolik stojí? A dají se sehnat asi ve zdravé výživě, že?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. chia semienka sú super :) sú skvelým zdrojom omega 3 a urcite lepsim a lacnejsim ako lososi ci trescie pecene ;) ale nehovorim, ze teraz len chia a ryby bokom to nie :) a jedine sacharidy ktore v sebe maju je vlaknina ostatne su bielkoviny a tie omega ;) ... ja som ich kupila v stanku s orieskami, 0,5 kg ma vyslo 10 eur, ale najcastejsie sa predavaju v 150g baleniach a stoja okolo 4 eur... nie su najlacnejsie priznavam, a pretos om si radsej kupila to vyhodnejsie balenie :) ale kukni po internetovych obchodoch a porovnavaj :)

      Odstrániť
  2. Avokádový čokoládový mousse dělám často :) když se dobře ochutí, dá se jím nahradit i nutella
    http://chilli-chocolate.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, chutí veľmi dobre :) a niet nad všelijaké zdravé náhrady nezdravých jedál (ktore su ale sakra dobre :D )

      Odstrániť

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.