popredných priečkach obľúbenosti medzi zákazníkmi- teda nami. Mlieko, výrobky a rôzne frakcie z neho sú azda v každom produkte, ktorý nájdeme zabalený vo farebnom obale. Od obyčajne krabice mlieka až po šumivé tabletky (kazeinát, laktóza). Ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu alebo až alergiou na mlieko to majú teda veľmi zúženú ponuku jedál, po ktorých môžu siahnuť. Myslíte si však, že títo ľudia o niečo prichádzajú? Ak áno v nasledujúcich riadkoch vás presvedčím o opaku. U mňa osobne sa prejavila alergia na mliečnu bielkovinu – kazeín. To znamená, že v mojom jedálníčku nenájdete žiaden mliečny výrobok,kazeín sa totiž nachádza vo všetkých živočíšnych mliečkach, a nezáleží od toho či je to mlieko kravské, kozlie alebo vtáčie :D (mňam ale také čerstvo pripravené vtáčie mliečko od maminky by som si dala a s piškótami, pozn. : článok píšem 3 dni pred súťažou, nečudujte sa mojím sladkým výjavom :D )
Tradície vs. veda
Číro biely mok sa skladá z vody
86-88%, tuku 3-5%, bielkovín 3,25-3,65%, mliečneho cukru (laktózy) 4,7-4,9% a minerálnych látok 0,72-0,8%. Je to potravina, ktorú novorodenec prijíma ako prvú. Avšak, materské mlieko a mlieko kravské sú dve odlišné „potraviny“. Nemýľme si hrušky s jablkami. Telo dieťatka je prispôsobené prijímať mlieko matky do istého veku života. O rozdieloch medzi materským a kravským mliekom sa viac dočítate na tejto stránke. Ďalšia
konzumácia mlieka už nie je potrebná, ale pre vápnik obsiahnutý v mlieku
sa deťom (cca kým nedovŕšia 10. rok života) odporúča jeho primeraná konzumácia.
Človek ako jediný cicavec prijíma mlieko aj v dospelosti, no i to
najmä len v posledných dvoch-troch storočiach. Ak sa pozrieme do dávnej
histórie, prví ľudia dojnicu istotne nevlastnili. Naopak, slovenské múzeá sú
plné dobových malieb a fotografií, ktoré zachycujú prvých slovanov na
našom území- pastierov oviec a valachov. My, Slováci vyrastáme na mlieku
rovnako ako Briti na čiernom čaji. Veď aj naše národné jedlo- bryndzové halušky
sú pripravované z ovčej bryndze- klenotom, na ktorý sme všetci hrdí. A čím
ich zapíjame? Samozrejme pravou žinčicou alebo kyslím mlieko. Aby boli ešte
belšie, polejeme ich hustou kyslou smotanou . (pre väčší lesk pridáme oškvarenú slaninku a cibuľku cítite tú
vôňu? ja áno :D áááá dám si šalát :D )
Vápnik= zdravé kosti ? ?
Presne tak, od malička nám vštepujú, že mlieko je zdravé
a treba ho piť. A čím viac, tým lepšie. Ale nie je to celé úplne
inak? Spomeňme si len na prípad Pepe námorníka, ktorý vďaka „železu“ zo špenátu mal ohromnú silu. Mnohé výskumy potvrdili, že tak obhajovaný
vápnik v mlieku má v skutočnosti úplne opačný účinok, aký mu bol
doposiaľ pripisovaný. Vápnik síce tvorí jednu zo základných zložiek kostí, ale
hlavné slovo tu má vitamín D, ktorý sa ukladá do kostí a spevňuje ich.
Z dokumentu som sa dozvedela, riziko osteoporózy mlieko priamo zvyšuje, keďže zvýšené dávky
vápnika v dospelosti zabraňujú ukladaniu vitamínu D. Nezabúdajme totiž, že
odporúčaná denná dávka vápnika sa vekom znižuje. Bohužiaľ, dospelí podľahli
reklamnému tlaku a konzumujú viac mliečnych výrobkov ako samotní
škôlkári. (Čo tak konečne dospieť? )
Kazeín? Nie ďakujem, radšej zdravie!
Osobne poznám ľudí, ktorí ,rovnako ako respondenti vo videu,
na niekoľko týždňov vyradili mlieko a produkty z neho, a na ich
prekvapenie sa ich zdravotný stav zlepšil. Títo ľudia majú šťastie, pretože
svojmu telu uľavili aspoň od jedného alergénu.
Laktóza aj kazeín spôsobujú
nadúvanie, zápchu, syndróm dráždivého čreva, červenanie pokožky, vyrážky či
ekzémy. Práve vysoký príjem kazeínu je
pre kulturistickú komunity veľmi typický, a len málokto si uvedomuje
riziká jeho konzumácie. Aj ja som jedla tvaroh každý večer a desiatovala jogurty. Ale po rokoch
moje telo povedalo DOSŤ! Začalo to bolesťami brucha, problémami s vyprázdňovaním
a zahlieneným organizmom. Kazeín sa v skutočnosti veľmi ťažko v tele
metabolizuje. Kazein je bielkovina, ktorá sa nestrávi v žalúdku- nestrávená ide
ďalej do čreva, kde ich ničí potom prechádza do krvi- tá sa rozvádza po celom tele. Takto
nestrávená mliečna bielkovina napáda
pečeň, obličky, mäkké tkanivá a kĺby. Preto sa mlieko zaraďuje
medzi tzv. antinutrienty- látky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu živín
z potravy. Mne kazeín tiež dlhé roky ničil črevá, v súčasnosti sa už
mlieku vyhýbam, no pri návšteve záchoda trpím stále. Časté zápchy a dlhé,
bezvýsledkové vysedávanie na WC mi spôsobilo najprv len syndróm dráždivého čreva,
ten neskôr vyústil až do prasknutej žilky= hemoroidu. Teraz sa môj stav
zlepšil, pomohlo aj vyradenie pečiva a múky (lepok).
Reklamná idylka
V neposlednom rade je tu aj otázka etiky. Chov dobytka istotne nespĺňa propagované
videá, v ktorých sa šťastná pastierka naháňa medzi kravičkami na horských
pastvinách. Tie zvieratá sú chované
v otrasných podmienkach, kŕmené nekvalitnými surovinami (najmä GMO sója a
kukurica) ,dožívajú sa len 3 až 5 rokov (zato kravička u starkej má aj
20), dojnice sú pravidelne umelo oplodňované. Všetko toto musia vytrpieť
milióny kráv po celom svete, len aby naplnili požiadavky potravinového
priemyslu. Na trhu sa objavujú stále nové a nové výrobky z mlieka.
Mliečne ryže, jogurty, jogurtové nápoja, mliečne keksíky... Vlastníkom korporácií idú najväčšie zisky práve
z mliekarenského priemyslu. Spotreba mlieka z roka na rok rastie, čo
znižuje cenu mlieka ale na druhej strane zvyšuje tlak na rýchlejšiu výrobu
a ešte aj vo väčšom množstvo. To vedie hospodárov k nákupom „lacnejších“
variant krmív a zanedbávaniu zdravotného stavu zvierat. To čo si
„mliekoholici“ myslia, že pijú, už dobrých 50 rokov vôbec nepijú. Nazvala by
som to len bielym výluhom geneticky modifikovanej sóji (ktorá bola strávená
nasteroidovanou kravou), ktorý následne „vyčistia“ od splaškov spolu s tým
biednym zastúpením živín.
Osobne sa prikláňam k názoru, že priaznivé účinky
mlieka na naše zdravie sú len sociálnym konštruktom, hlboko zakoreneným v spoločnosti,
a nie vedecky potvrdenými faktami.
tak tak, nemůžu než nesouhlasit, chvíli mi trvalo zvyknout si být bez mléčných produktů, protože sem je konzumovala ve velkým, ale už je to pár týdnů (bez tvarohu, smetany, sýrů) a tělo se přizpůsobilo =) je zvláštní bez čeho všeho se člověk obejde, když jde o zdraví (taky mám alergii na lepek a kasein) držím palce na závodech a jinak super článek ;)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za podporu :) a áno, v dnešnej dobe si nevieme predstaviť svoj život bez takých vecí, o ktorých naši predkovia iba len snívali, poprípade si ich dopriali len raz do rok.... my žijeme v prebytku všetkého a nechceme sa toho vzdať, a s mliekom je to rovnako ... som toho názoru, že len veľmi málo ludí je schopných sa ho vzdať :)
OdstrániťVápník má být v dobré poměru s Mg, jenže to určit je těžký, jelikož každý je jiný. Je fakt, že pro mě je tvaroh strašně těžký a dlouho ho trávím, ale takové maso ne. Příjem Ca moc neřeším, jelikož mám ve stravě hodně vitamínů K i D.I když je fakt, že ve vývaru si povařím skořápky a vyrábím si calciovou tinktturu ze skořápek, jelikož obsahují strašně moc Ca. Můj táta nechápe, že nepiju mléko a strašně se bojí o to, že nemám dostatek Ca. Vůbec moji rodiče konzumují strašně moc mléčných výrobků, ale zase já jim do toho moc nekecám, jelikož oni zase o mě můžou říct, že jím moc masa. prostě každý má něco, pokud mu to nedělá dobře, tak by to neměl jíst, ale pokud je v pohodě, tak proč ne. Se soutěží ti držím palce :)
OdpovedaťOdstrániťJa si myslím, že pitie mlieka by nemalo byť tak propagované ako je tomu v dnešnej dobe. Ľudia si naň tak zvykli, že bez neho nevedia predstaviť svoj bežný deň a stalo sa súčasťou našej kultúry. Bohužiaľ zdravotné účinky jeho konzumácie sú preceňované. Preto i napriek tomu, že danému jedincovi mlieko nič nerobí, mal by skúsiť fungovať bez neho, v jednej knihy o prejedání som sa dočítala, že syry sú niečo ako antidepresívum a ich účinok je návykový, údajne obsahujú nejakú tú látku, ktorá nás upokojí, keď sme v strese...možno ľudia sa ani nechcú vzdať svojej "drogy"
OdstrániťMy pijeme domáce kravské mlieko a je to lahôdka. Kúpili sme si starší statok a zaobstarali si pár hospodárskych zvierat, vrátane kravy :-) . Keď chcete kvalitné potraviny, tak si ich musíte sami vypestovať. Zvieratám dávame kvalitné kŕmenie, ktoré objednávame z https://www.energyshobby.sk/ , pretože bez neho by sme nemali dobrá vajíčka, mlieko a mäso :-) .
OdpovedaťOdstrániť