streda 30. júla 2014

Modriny po cvičení

Aojte!

Je leto. My žienky z posilovne sa chceme pochváliť tými maličkými lýtkami, vykúkajúcimi kvadricepsami a dvomi guľôčkami, ktorým sa hovorí zadok. Jediné, čo nám bráni ukázať svetu našu tvrdú prácu sú tie nepekné fialové škvrny po našich nohách.
Nakladáme si vyššie váhy, spravíme viac opakovaní, s eufóriu pretrpíme bolesť a šťastné odchádzame domov. Cvičenie však prináša aj isté riziká v podobe vzniku zranení. Mnohým sa dá vyhnúť správnou technikou, vhodnou obuvou a oblečením či doplnkami stravy. Avšak spontánnemu vzniku modrín sa v mnohých prípadoch zabrániť nedá. Prečo vznikajú, čo s nimi, tak to sa dozviete v dnešnom článku.



Čo sú to modriny?
Modrina, alebo inak podliatina, je krvácanie pod povrchom kože. Modrina má najprv fialovú farbu, postupne sa ale mení na zelenožltú. Tento dej je výsledkom biochemických zmien v krvi, ktoré modrinu vytvárajú. Hematómy (modriny ) sú prirodzeným dôsledkom krvácania ciev do okolitého tkaniva. Ich veľkosť je priamo závislá od množstva krvi, ktorá do tkaniva pretečie.

Ako vzniká?
U zdravého človeka sa fialový fliačik na pokožke objaví po úraze alebo inom mechanickom poškodení.

Ale ja som sa neudrela!
Veľmi častá je však spontánna tvorba modrín, alebo ich vznik už len po "pohladkaní". Opakované zápaly žíl a tvorba modrín poukazujú na možné ochorenia žilného systému. Preto je dôležité neodkladať vyšetrenie u doktora. Mávnuť rukou "však je to len modrina" by ste skutočne nemali, môže totiž ísť o viac závažnejší problém ako je "len" zlá zrážanlivosť krvi. Nadmerná tvorba modrín rôzneho rozsahu, bez zjavnej príčiny, môže znamenať aj onkologické ochorenie.
Avšak zvýšené praskanie žíl nemusí hneď znamenať smrteľnú chorobu :) . Na svet sa narodili ľudia, ktorí majú jednoducho k tomu predispozíciu- fragilitu, zvýšenú citlivosť žilnej steny. Jej výsledkom sú často poruchy ako napr.: tzv. menejcennosť žilnej steny, v dôsledku čoho môže vznikať pretlak v povrchovom žilnom systéme, či napr. porúch zrážanlivosti krvi.
S modrinami sa paradoxne musia popasovať viac ženy ako muži. Ako už vieme nemusí k ich tvorbe dôjsť len pri mechanickom pôsobení, ale tiež pri zvýšenej fyzickej námahe, či presilení.
S modrinami sa musia popasovať aj tanečnice pole dance. 

Modriny z posilky
"...ale tiež pri zvýšenej fyzickej námahe, či presilení."  A sme doma! So striami a modrinami sa netrápia len ženy. Joe Weider vytvoril svet  kulturistiky, ktoré nechal otvorené pre každého. Väčšina ľudí, ktorí jeho pozvanie neodmietla, tam vstúpila s rovnakým cieľom- nebiť už viac malý. Rast svalov ale bolí, niekedy ale sakramensky moc!

V posilňovni sa pravidelne vystavujeme riziku roztrhnutiu svalu (a tiež kože, vteda vznikajú spomínané strie). To môže vzniknúť z troch príčin. Tou prvou je "studený" sval, ktorý z nulovej záťaže musí vykonať svoje maximum. Zabránite tomu rozcvičkou a postupným navyšovaním záťaže. Častejšie je ale druhá príčina- sval pracuje na svoje maximum a my aj napriek tomu pokračujeme ( kto by nepoznal ten slastný pocit, keď tlačíte posledné opakovanie, a máte ciťáka, že vám niekto práve prechádza motorovou pílou po kvadricepse :3 ). Poslednou možnosťou je, keď robíte svoj bicepsový zdvih, niekto príde a práve vo chvíli maximálneho napnutia svalu vám po ňom udrie. :D

Poškodenie svalu zistíme prudkou bolesťou. To, či došlo aj roztrhnutiu a následnému krvácaniu, prezradí modrina. Tá však nemusí byť na mieste, kde  vás bolesť zasiahla. Napríklad, keď sa futbalistovi roztrhne stehenný sval, napriek tomu, že si vie v strede stehna presne nahmatať miesto, ktoré ho bolí, modrina sa mu zvyčajne nezjaví tam. Svaly sa nachádzajú v puzdre, v ktorom krv stečie na miesto, kde ústi sval, a preto sa modrina zjaví napríklad pod kolenom. V prípade natrhnutého prsného svalu to môže byť okolie ramena.

Ako si pomôcť?
Najlepšie spravíte, keď neurobíte nič. To znamená nechytať, nemasírovať, nerozcvičovať ( to ste mali urobiť, keď ste išli cvičiť ) Až ale také veľké "nič" robiť nebudete, priložte si na miesto úrazu studený obklad, čím spomalíte krvácanie do trhliny. Na postihnuté miesto je najlepšie natrieť masť s obsahom heparínu spolu s nesteroidným antireumatikom ( ja sa natieram masťou Heparoid). Nezabudnite, že sa môže jednať aj o prípad, kedy je potrebný chirurgícký zákrok, preto vyhľadajte lekára.

Skvelé rady od Maroša Bendíka ( osobný tréner, www.bodybuilding.sk)

  • Na začiatku cvičenia je dôležité sa zahriať. Začínajte so základnými cvikmi, uprednostňujte cviky s vlastnou váhou, cvičte s nízkou intenzitou, malými váhami a vyšším počtom opakovaní. 
  • Nové náročné cvičenia zaraďujte do svojej obvyklej zostavy pomaly
  • Po tréningu má významnú úlohu strečing. Pri svalovej práci dochádza ku kontrakcii svalových vlákien, teda svaly majú tendenciu sa skracovať. Vďaka strečingu natiahnete svaly do pôvodného stavu, čo má pozitívne účinky na odplavovanie metabolických splodín vzniknutých počas intenzívnej svalovej práce. 
  • Nezabudnite ani na uvoľňovacie kardiocvičenie, napríklad na bežiacom páse alebo stacionárnom bicykli. Pre toto cvičenie je charakteristická nízka intenzita cvičenia, vyhraďte si naň čas približne 10 – 20 minút. 
  • Významnú úlohu zohráva aj regenerácia po výkone, ktorá slúži na urýchlenie zotavenia svalových buniek. Môže ísť o masáž, pobyt vo vodnom prostredí, vírivku, bazén, saunu. 
  • Dôležité sú aj správne stravovanie, životospráva a psychohygiena.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.