Ja vám ponúkam jeden z "IKS" spôsobov na jeho prípravu. Zabudnite na vyprážané ružičky v cestíčku, ktorých negatívne nutričné hodnoty ďaleko prevážia nad benefitmi tejto skvelej zeleniny. Karfiol so svojou štruktúrou je priam stvorený na ľahké alternatívy vysoko sacharidových jedál. Pripraviť si môžete z neho "ryžu" či "žemličky". Na ryžu sa opäť chystám a čoskoro bude aj recept, žemličky už >> tuto << pripravila Jarka :)
Ale zatiaľ najlepšie, najchutnejšie a najbrutálnejšie čo s ním môžete urobiť, je potrápiť ho a dať mu podobu pizze. Ako ? Tak to bude obsahom tohto príspevku.*
* Opäť sa na konci dozviete nutričné hodnoty, preto udávam presné množstvo jednotlivých surovín, tak, aby boli vhodné pre moje potreby. Pridaním množstva si môžete spraviť pizzu lahodnejšiu.
Potrebujeme (1 porcia):
200- 300g (cca) karfiolu
1 vajce
125g mozzarelly light
strúčik cesnaku
oregano
soľ
100g paradajky
50g kvalitnú šunku
- odporúčané: 2 PL múky (špaldová, ovsená, mandľová)
Príprava:
Surový karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme a postupne rozmixujeme v sekacej miske. Karfiolovú mrveničku dáme do misy a v mikrovlnke zohrievame po dobu 2 min. Vyberieme, presypeme na utierku, počkáme kým trošku vychladne, utierku zviažame a snažíme sa z karfiolu vyžmýkať všetku tekutinu- toto je veľmi dôležité! . Odšťavený karfiol dáme späť do misky, kde ho zmiešame s vajcom, 1/2 nastrúhanej mozzarelly (alebo iného syra), prepučeným cesnakom. Vznikne nám cesto, ktoré roztlačíme dlaňami na plechu s papierom na pečenie. Posypeme oregánom a dáme piecť na 20 min. (ja som piekla v plynovej rúre len so spodným ohrevom cca na 180°C, na strednej priečke). Mali by ste ho priebežne sledovať, ale nie do neho zbytočne šprtať, a radšej ho nechajte dlhšie pri nižšej teplote, ak ho vyberiete príliš skoro, tak sa vám rozpadne. Hotové je vtedy, keď sa celé odlepí od papiera. Cesto necháme v rúre po vypnutí dôjsť a odložíme si ho na druhý deň (ako ja- pripravovala som si ho vopred) alebo ho hneď obložíme šunkou, paradajkami a zvyšným syrom a dopekáme, kým paradajky nie sú hotové a syr sa neroztopil.
S: 18g, T:18g, B: 44g
DOBRÚ CHUŤ.
Vaša Newhealthy :*
Áno, kam sa hrabe klasická pizza, z karfiolu je miliónkrát chutnejšia. Hlavne, keď ju prešpikujem zvnútra až po okraj a povrch syrom.. Čím viac, tým lepšie.
OdpovedaťOdstrániťJemine to je super, to musim niekedy vyskusat :)
OdpovedaťOdstrániťLIFE IN PICTURES BY LU