Slovenský obal či slovenský obsah?
Koliba WPC roteín sa predáva v piatich ochutených
variantoch a jedným neochuteným. Pre bežných spotrebiteľov je
v ponuke v 1000g baleniach. „Ochutená
forma Koliba WPC proteínu sa tak isto ako aj WPC Natural môže pochváliť pôvodom
zo Slovenska.“ uvádza výrobca na e-shope sporteam.sk. Prvý slovenský
proteín sa vyrába v krásnom Podpolianskom regióne, v meste Hriňová,
kde už vyše 20 rokov funguje mliekareň Koliba a.s. Ani opis produktu od výrobcu na internetovom
obchode, ani overenie slovenského pôvodu firmy, ma úplne neuspokojilo,
a zvedavý škriatok vo mne vyhral nad mojou hanblivosťou ( a tiež nad
túžbou k mojej káve). O rýdzom slovenskom pôvode ma presvedčila až Koliba
a.s. : „WPC Natural a jeho ochutené formy sa vyrábajú zo srvátky,
ktorá zostane po výrobe syrov, kde vstupnou surovinou bolo surové kravské
mlieko nakúpené zo slovenských fariem,“ Keď som si už „očekovala“ ochotu
firmy komunikovať s obyčajnou blogerkou a nadviazala som kontakt,
bola by som hlúpa, ak by som nevyužila túto šancu dozvedieť sa viac
o výrobe prášku, ktorý je alma mater všetkých kulturistov a nadšených
fitnesákov.
Od podojenia k
membránovej ultrafiltrácii
Slovensko je známe výrobou syrov. Oštiepok, korbáčiky či
bryndza sú súčasťou nášho národa tak ako pre Britov čierny čaj. Štatisticky
netuším koľko kg syrových pochúťok sa u nás vyrobí, no istotne slovo
„veľa“ nebude stačiť. A viete, čo
ostáva pri výrobe takej Hriňovskej tehly? Srvátka. Veľa srvátky. Bolo len otázkou času, kedy sa nájde niekto,
kto si dá dokopy momentálny „bodybuilding“ boom plus prebytok srvátky
a začne s výrobou proteínu. Šikovnosť a podnikavosť Slovákov
nesklamala, a jeden odvážny sa našiel.
Ak sa nad tým
zamyslíme, všetci, my siloví fanatici, dávame nemalé peniaze za odpad. Neviem,
či existuje cennejšia a vzácnejšia odpadová surovina ako je srvátka. Mliekareň Koliba a.s. videla šancu, „dieru“ na
trhu a uvedomila si benefity srvátky pre športovcov: „Našou motiváciou bolo lepšie ekonomické
zhodnotenie srvátky, ktorá vzniká po výrobe syrov a tiež sme chceli rozšíriť
portfólio výrobkov a osloviť cieľovú skupinu športovcov,“Keď už
niečo denno-denne papám, tak ma zaujíma, čím všetkým si tá potravina prešla, až
sa dostala na môj stôl. O to viac, keď je to doplnkom výživy a jeho
kvalita môže ovplyvniť môj výkon a zdravie.
Vždy idem do hĺbky a tento článok, nebude výnimkou.
Vieme už, že srvátka vzniká pri výrobe syrov, ale príbeh pokračuje, takže to be
continued...
1.
Prvotná
srvátka je zbavená syrových zŕn a ohrievaná na stanovenú teplotu.
2.
Odstredí
sa srvátková smotana.
3.
Následne
dochádza k tepelnému ošetreniu na 72°C. Potom sa schladí a prechodne
sa uskladní v zásobnom tanku.
4.
Membránovou
ultrafiltráciou sa oddelí bielkovinová časť srvátky, v tejto fáze je ale
ešte v tekutej forme.
5.
Tekutá
srvátková bielkovina sa prečerpá do sušiarne, kde vznikne konečný produkt-
sušený bielkovinový koncentrát WPC.
6.
Pri
ochutených verziách sa pridajú arómy a prírodné farbivá.
7.
Proteín
pekne odejú do obalu a pošlú do našich obchodov.
Od spoločnosti Koliba a.s. som sa dozvedela aj niekoľko zaujímavostí.
Prekvapila ma dĺžka tohto celého procesu: „Celá
výroba trvá zhruba tri- štyri dni,“ povedala. Vedeli ste, že na 1 kg WPC
spotrebuje výrobca 155 litrov tekutej srvátky? Ani ja nie, veru, tá káva mi za
to stála.
Kvalita, nutričné hodnoty, cena
Cena
WPC Koliba sa líši od obchodu k obchodu. Kúpu však podľa mňa neoľutujete.
„Stretli sme sa s dobrou odozvou.
Športovci ocenili najmä hodnoty a cenu výrobku.“ Koliba a.s. je navyše súčasťou Národného
programu poľnohospodárskych výrobkov a potravín ZNAČKA KVALITY SK. Získať
túto značku nie je jednoduché. Výrobok musí spĺňať všetky požiadavky prísnej
národnej legislatívy a legislatívy EÚ. Podmienkou je tiež vykazovanie
aspoň v jednom znaku nadštandardné charakteristiky. Ako uviedla spoločnosť,
pri výrobe spolupracovali s dodávateľmi technológií a s výživovými
poradcami. Podporíte tak domácu produkciu a získate
záruku kvality.
Proteín je určený najmä pre športovcov, či už rekreačných
alebo profesionálov. Bielkovinový koncentrát Koliba 80 neobsahuje rBGH ani
GMO: „Recombinant bovine growth hormone[1]
a
GMO – geneticky modifikované organizmy – pri výrobe nepoužívame, ani
s nimi nemanipulujeme, čiže nemôže dôjsť ani ku krížovej kontaminácii.“ Pozor by si mali
dávať len ľudia s citlivosťou, resp. alergiou na laktózu či mliečnu
bielkovinu kazeín.
Moja poobedná kávička nakoniec skončila v umývadle. Teraz
mi ale už nič nebráni, aby som mohla túto novinku na trhu aj sama vyskúšať. Na
stránke www.sporteam.sk pokukujem po
príchuti čokoláda-banán. Vyskúšali ste už všetky príchute?
[1]
Recombinant bovine growth hormone (rBGH)-
genetickým inžinierstvom vyrobený hormón, ktorý sa injekčne podáva dojniciam,
aby produkovali viac mlieka
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára