utorok 19. januára 2016

Recenzia hovädzích proteínov- battle Scitec Nutrition vs. Biotech USA?

Čavte, čavte!

Ako sa vám skúškuje? :D Pozrela som všetkých Potterov, Hunger Games a opäť posledný diel Pottera ako pietnu spomienku za Alanom Rickmanom alias Severusom Snapom. Náhla smrť Alana zasiahla celú nie len Britániu, pre ktorú to bol prvotriedny herec a ikona, no tiež všetkých milovníkov ságy o odvážnom mladom čarodejníkovi. Preslávil sa tiež vo filmoch ako Smrtonosná pasca, Robin Hood či Láska nebeská.
Dumbledore: After all this time?
Severus: Always
( nezabudnuteľná scénka)

Tento článok nebude však o ňom, i keď herec a človek takého kalibru akým bol Alan by si to dozaista zaslúžil. No zrejme od niekoho, kto by lepšie vystihol jeho život, ja toho nie som hodna :)
Hodna som však napísaniu ohodnotenia dvoch výrobkov, nakoľko som s nimi mala tú česť. Zakúpila som ich zo stránky sporteam.sk a po kilových baleniach sa len tak zaprášilo.
Berte, prosím, na vedomie, že je to môj subjektívny názor, som laik nie odborník a ako by povedal pravý demokrat- žijeme v slobodnej krajine, v ktorej je štátom garantovaná sloboda prejavu. Takže idem si uplatniť moje právo na túto slobodu a pustime sa do tak Slovákmi obľúbeného kritizovania :D

Článok si rozdelíme na 3 "arény" súboja. V prvej aréne budú proteíny tasiť svoj aminoprofil a výživové hodnoty, v druhej sa pobijú o bobríka chuti a v poslednom kole ich čaká porovnanie predajnej ceny. Po sčítaní všetkých bodov sa vo výsledkovej listine dozvieme, ktorý z proteínov lepší, a ktorý za ním zaostáva.



Profil aminokyselín a zloženie


BIOTECH



Biotech uvádza obsah aminokyselín tak na obale, aj na internete. Vďaka prítomnosti prolínu a hydrofyprolínu vidíme, že sa skutočne jedná o hovädzí proteín. Autori uvádzajú, že hovädzí proteín je zároveň bohatým zdrojov glutamínu. glycínu a argínu, ich množstvo v tomto proteíne však nevieme úplne, nakoľko výrobca "odvážil" zvlášť len jednotlivé skupiny aminokyselín. Môžeme sa len domnievať koľko g z tých 8g na 25g výrobku je približne arginínu a glutamínu.
Zlatoš hovorí: "Hovädzí proteín obsahuje veľké množstvo špecifických aminokyselín a kolagénu, ktoré majú nie len silný anabolický účinok ale aj unikátny regeneračný efekt na všetky tkanivá i kĺby (vysoké množstvo prolínu a hydroxyprolínu !!!, glycínu !!, glutamínu, arginínu a ďalších aminokyselín) - čiže podobné aminokyseliny, ako vo veľmi kvalitnom vývare zo špikových a kĺbnych kostí,"  Hovädzia bielkovina má teda iný profil aminokyselín ako srvátková, nekupujete si kolagén. Kolagén má 8 esenciálnych aminokyselín z 9 a prolín s hydroxyprolínom predstavujú viac ako polovicu zo všetkých aminokyselín. Porovnajte si to s uvedenou tabuľkou, BEEF PROTEIN od Biotechu obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín a v zozname obsahu ostatných aminokyselín sa prolín a hydroxyprolín nachádzajú na posledných miestach. Vychádzam z predpokladu, že bol dodržaný zákon o uvádzaní informácií o výrobkoch na obaloch, podľa ktorého najviac zastúpené zložky sú na začiatku. Pre úplne porovnanie pridávam aj link, kde nájdete presný aminoprofil kolagénu:HYDROLYZOVANÝ KOLAGÉN

Hodnotenie: 4 z 5


Zloženie aminokyselín svedčí o pravosti hovädzej bielkoviny. Kupujúci si môže byť istý, že sa nejedná o "predraženú kĺbovú výživu", ale naopak a kvalitný výrobok podporujúci rast a regeneráciu svalov. Bodík som strhla, pretože výrobca neudáva obsah každej aminokyseliny jednotlivo, ale skupinovo.
Na 30g: Tuky: 0,45g, Cukry:1,5g, Proteíny: 25,2g, Soli: 0,57g
+ multivitamínový matrix, bromaleín a inulín na trávenie

Hodnotenie: 5 z 5



SCITEC NUTRITION


Tu budem bohužiaľ stručná, nakoľko nemám porovnávať čo s čím. Na obale výrobku nie sú uvedené žiadne informácie o zastúpení jednotlivých aminokyselín. Popis od výrobcu na internetových obchod hovorí:
"Naša 100% BEEF CONCENTRATE formula je úplnou, hydrolyzovanou hovädzou-peptidovou bielkovinou, získanou z čerstvého hovädzieho mäsa, 100% prirodzený produkt bez pridania hormónov. Je enzymaticky hydrolyzovanou (v podstate pred trávenou) hovädzou bielkovinou, čo znamená, že jej trávenie a vstrebávateľnosť sú rýchle. Úplné bielkoviny, akou je aj naša, zabezpečujú pre organizmus všetky druhy esenciálnych aminokyselín, vrátane tých deväť, ktoré si organizmus nedokáže vytvoriť (histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán, valín), a ktoré musíme prijať v potrave."

Dopátrame sa len k výživovým hodnotám a zloženiu výrobku. V porovnaní s Biotechom má vďaka vyššiemu % tuku o malilinko viac energie, to je zapríčinené pridaním sójového lecitínu . Pochváliť sa môže zanedbateľným množstvo sacharidov. Neobsahuje však nič "navyše". V zložení aj v informovaní spotrebiteľa za Biotechom veľmi zaostáva.
Hodnotenie za aminoprofil: 2 z 5 

Hodnotenie za výživový profil: 3 z 5 

Pozitívne hodnotím vysoký obsah bielkovín a minimálne zastúpenie tukov a cukrov. Nakoľko však nie sú k dispozícii informácie o aminokyselinách, nemôžem ohodnotiť kvalitu danej bielkoviny. Scitec uviedol jasne, že sa jedná o 100% výrobok z mäsa, proste len neuviedli aminokyseliny, a ja predpokladám, že tento výrobok patrí medzi ostatné kvalitné produkty.No určite by som bola spokojnejšia, keby pridal aj tabuľku s aminokyselinami a nedeklaroval to len v prospektových materiáloch a na e-shopoch. Preto na doplnenie bielkovín po tréningu určite odporúčam. Pre mňa osobne je to taký bežný proteín, ktorým nič nepokazíte.No na druhej strane by som privítala "nadupanejší" obsah od tak kvalitnej značky ako je Scitec Nutrition, ktorým by splnili výživové požiadavky aj náročnejším klientom. 

CHUŤ


Biotech ( Vanilka-škorica)


Hovorí sa: "Proti gustu, žiaden dišputát." A pri porovnávaní tohto proteínu sme sa s mojím dobrým kamarátom Tomášom v posilke nevedeli zhodnúť. Mne viac chutil Biotech, chuť nevtieravá, nepresladané, po vypití bez tzv. "pachuti" v ústach. Proteín netvorí penu ani hrudky. Biotech ponúka tri variácie tohto proteínu. Stačí sa dočítať do odstavca "cena a balenie". 
Inak Tomáš je riaden free styler a tu je jeho umenie : video ako to viem len on
Video recenzia:


Scitec ( Vanilka- karamel) 

Tomáško najprv ochutnal Beef protein od Scitec Nutrition.  Hneď ohodnotil "mňamkovú" chuť a zaspomínal si na detské časy, kedy mu maminka robila vtáčie mliečko. Po následnom ochutnaní Biotechu, mu nápoj prišiel slabší a menej výrazný ako Scitácky. Ďalší návštevník tiež hodnotil, Scitec za chutnejší, avšak po chvíľke povedal, že ostala v ústach "taká umelina" a asi by nevie, ako by mu to chutilo pri pravidelnom pití. Každopádne obaja kamaráti sa zhodli, že na prvé vypitie, im viac chutil Scitec. Ani on netvoril hrudky, dobre sa rozpustil, no na druhej strane po vymiešaní v šejkri sa spravila hustá pena.  Scitec opäť však nesklamal v lákavých názvoch príchutí. Pri ich kombináciách sa nejednému zbiehajú slinky. Nájdete ich na konci článku.
Video recenzia:



Video recenzia ( na  demonštrovanie mojej skúsenosti s penivosťou)



Hodnotenie chuti Biotech: 4 z 5

Hodnotenie chuti Scitec: 4 z 5 

Narovnako, za mňa Biotech, no niekomu chutí viac Scitec a neprekáža mu väčšia "sladivosť". Keď sme už pri sladivosti, pátrala som po tom, čo spôsobuje ten rozdiel v miere sladkosti týchto dvoch proteínov. A tu je príčina:

Biotech: hydrolyzovaný hovädzí proteín (89,5%), maltodextrín, vitamínový premix (kyselina L-askorbová, nikotínamid, DL-alfa-tokoferylacetát, pyridoxín hydrochlorid, riboflavín, tiamínmononitrát, kyselina pteroylmonoglutámová, D-biotín, beta-karotén, kyanokobalamín), zahusťovadlo (sodná soľ karboxymetylcelulózy), vanilková aróma, škorica, sladidlo (sukralóza), L-arginín, L-glutamín, L‑leucín, enzým bromelaín (1200 GDU), inulín, L-valín, L-izoleucín

Scitec Nutrition:
Hydrolyzed Beef Peptide Protein, Maltodextrin, Flavors (Chocolate, Almond), Cocoa Powder (10-12%), Emulsifier (Soy Lecithin Powder), Dextrose, Sucrose, Sodium Chloride, Thickener (Xanthan Gum), Sweeteners (Acesulfame K, Sucralose).

Maltodextrín netreba moc predstavovať( keby aj tak tu klik) , čo je dextróza nájdete tu  a sacharóza tu. No vidíme, že Scitec vložil do svojho výrobku viac zložiek, ktoré zvyšujú sladkú chuť ( dextróza, sacharóza, acesulfám K, sukralóza) To je vysvetlením.


CENA a BALENIE

Zo  stránky sporteam.sk som si kúpila oba tieto výrobky. Neviem či sa cena od vtedy zmenila, no k dnešnému dňu 19.1. 2016 sú ceny nasledovné:

BIOTECH USA: 1816g - 46,90e 
príchute: čokoláda, kokos, vanilka- škorica

Hodnotene: 4 z 5

SCITEC NUTRITION: 2000g- 34,90 (momentálne akcia z 44,90 e)
príchute: čokoláda- mandľa,vanilka-karamel, malinový krém

Hodnotenie: 5 z 5
Uvediem ešte jedno "beefko" od Scitecu, ktoré by sa malo líšiť "väčšou čistotou" a mierou hydrolyzácie, je to akoby vyššia trieda:

SCITEC NUTRITION: 1800g- 52,90e 


VYHODNOTENIE

Biotech výberom jednotlivých zložiek tradične nesklamal. Obsah balenia zodpovedá cene. Pre "Granko milovníkov"však bude jeho jemná chuť nezaujimá. Beef protein od Biotechu však v tomto súboji so Scitecom zvíťazil.  Výrobca ho nenatlačil sladidlami, naopak obohatil ho o vitamínový matrix, vlákninu inulín, enzýmom na trávenie bielkovín bromelaín a o BCAA a L-glutamín. Vylepšila by som detailnejší opis aminokyselín a zväčšenie obalu na 2000g ( čo je to ako za balenie 1816g? :D )


Obsah balenia Scitec Nutrition Beef Concetrate v sebe skrýva prášok bohatý na kvalitné bielkoviny od overeného výrobcu, Efektívne ním nakŕmi svaly každý, kto z akýchkoľvek príčin nemôže alebo nechce srvátkovú bielkovinu. Scitec túto bitku ale nevyhral. Okrem 25g bielkovín v jednej dávke nám tento výrobok nedá nič viac. Navyše neuvedeným aminoprofilu, nemôžeme ani kvalitu tejto bielkoviny ohodnotiť. Výrobcovi som strhla body aj za to, že svoj produkt neurobil ničím výnimočný, a tým že ho neobohatil o pridané zdraviu prospešné látky, ho zaradil do skupiny proteínov pre bežných smrteľníkov, a nie hardcore zákazníkov. BCAA-čiek nikdy nie je dosť :D. No Scitec však chutil viac mojim respondentom, pri jeho pití máte pocit, že pijete vanilkové mliečko zo školského automatu. (až na to, že toto vám napení bez toho aby ste ho dávali hriať do mikrovlnky:D)
Scitec beefko však prevalcovalo Biotech cenou aj normálnejšou hmotnosťou balenia. Pokiaľ sa teda rozhodnete ho vyskúšať, tak momentálne ho kúpite za výhodnú cenu. Inak rozdiel medzi cenami autorizovaného predajcu Biotechu aj Scitecu sú 2 eurá, pričom balenie Scitecu je o takmer 200g väčšie. Podľa ceny sa teda vyplatí Scitec tak či tak viac







Vyskúšali ste jeden z hodnotených proteínov? Súhlasíte s recenziou?

Budem vďačná za každý jeden komentár :) 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.